Langs de lijn

De minister is hier van harte welkom!

Het is bijna 50 jaar geleden dat Cor Veth ‘Café de Dreef’, met 2500 m2 grond, in Dongen kocht. Het café ligt op een prachtig punt, in de zomer zit het terras vol met fietsers, de winter is het seizoen van de feesten en partijen. Cors oorspronkelijke plan was om een aantal jaar geleden met pensioen te gaan. Maar dat liep anders. De lange periode van onduidelijkheid over de aanleg van de hoogspanningsverbinding van Tilburg naar Rilland zorgt ervoor dat er geen koper te vinden is voor het café.

Familiebedrijf

Het ruikt naar fris schoonmaakmiddel als je het café op een maandagmiddag binnengaat. Het weekend is voorbij en het café krijgt een schoonmaakbeurt. Cor is er samen met zijn zoon, zijn dochter staat achter de bar. Hij is inmiddels 69 en lichamelijk niet sterk genoeg om het café in zijn eentje te runnen. “En dan moet je noodgedwongen een beroep doen op je kinderen”, begint Cor. “Eigenlijk zou ik veel liever wat anders doen”, zegt Ralph. “Ik heb nooit de ambitie gehad om het café over te nemen. Dat geldt ook voor mijn zus. We hebben allebei opgroeiende kinderen, ons gezinsleven lijdt eronder. Maar we kunnen nu niet anders dan onze vader helpen.”

Eerste berichten

Toen de eerste plannen voor de hoogspanningsverbinding op tafel kwamen leek er niets aan de hand. Maar dat veranderde een paar jaar terug toen de plannen gewijzigd werden. Ralph: “Nu zitten wij met ons café in de magneetveldzone.” In het voorkeursalternatief staat dat de hoogspanningsverbinding vlak langs het café komt, met een mast op het huidige parkeerterrein. “Boven het café is het woongedeelte, dat maakt het lastig voor de verkoop”, vervolgt Cor. Want wonen is geen optie als het gebouw binnen de magneetveldzone valt. Maar het café mag er wel staan. Ralph:“TenneT zegt dat we toch moeten proberen alles te verkopen. We doen ons best, maar tot nu toe is niemand geïnteresseerd.”

Voor de familie Veth is het wachten op het moment dat ze uitgekocht kunnen worden. “Maar dat kan nog jaren duren”, zegt Cor. Ralph: “2022 heb ik gehoord, en wie weet wat er nog kan gebeuren in de tussentijd. Ik ben het vertrouwen wel een beetje kwijtgeraakt. We worden slecht op de hoogte gehouden van wat er in onze situatie gaat gebeuren. Het liefst zouden we zien dat, nadat de minister een beslissing genomen heeft, we hier weg kunnen.” Cor: Hij is van harte welkom om hier een kop koffie te komen drinken. En zelf te ervaren wat wij doormaken.”

“Nu zitten wij met ons café in de magneetveldzone.”