Langs de lijn

Renata van Es

We willen weten waar we aan toe zijn

Al bijna heel haar leven woont Renata van Es aan de Landekensdijk in Zevenbergschen Hoek. Ze legde zelf de eerste steen van het huis waar ze nu woont. De twee hoogspannings-verbindingen, die over de akkers achter het huis lopen, zijn nooit een punt geweest. Maar door de aanleg van de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding verandert de situatie volledig.


Nieuwe plannen

Renata: “We weten al een aantal jaar dat de bestaande hoogspanningsverbinding vervangen wordt door een nieuwe. De plannen werden keer op keer gewijzigd en we dachten nu juist dat de hoogspanningsverbinding helemaal niet bij ons in de buurt zou komen. Maar in juni kwam er een ander bericht. De hoogspanningsverbinding komt langs de erfgrens, aan de voorzijde van de huidige hoogspanningsverbinding.” Dit kon niet anders omdat we hier ook nog te maken hebben met de buisleidingenstraat waar niet op gebouwd kan worden. Huizen die zo dicht op een hoogspanningsverbinding staan vallen binnen de magneetveldzone. Huiseigenaren kunnen zich laten uitkopen.

Medewerking

Renata en haar man zijn bereid hun onlangs verbouwde huis op te geven als dat echt nodig is. “Ondanks alles zien we ook wel in dat vertrekken de beste optie is,” vervolgt Renata. “Dat is wel anders als ik naar mijn buurmannen kijk.” Buiten loopt een oude man op klompen met zijn herdershond. “Hij is al 91 en woont er nu nog met zijn broer van 82. Waar moeten zij nog heen? Voor hun vind ik het veel erger dan voor onszelf.” Het duurt nog een tijd voordat het tracé definitief is en in de tussentijd gaan ook de plannen voor het plaatsen van windmolens door de Provincie gewoon door. Renata: “Dat betekent zeker een waardevermindering van ons huis. Daarbij komt dat we niet weten waar we aan toe zijn. Vijf jaar in onzekerheid leven kun je eigenlijk niet van ons vragen.”

Op dit moment wordt er nog een planstudie uitgevoerd om te kijken of het toch niet anders kan. Hiervoor heeft Renata samen met andere bewoners een alternatief ingediend, in maart volgt de uitslag. “TenneT is heel open en transparant, we hebben goede gesprekken en hopen echt dat daar iets positiefs uitkomt. Want dit is eigenlijk wel de plek waar we oud willen worden. Maar als we hier dan toch weg moeten dan willen we dat zo snel mogelijk en op zoek gaan naar iets vergelijkbaars. Hoezeer we deze plek ook gaan missen”, aldus Renata.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.