Wie werkt er op mijn land?

Lènart-jan van der Ham (BAM) (links) en Erik van den Bergen (Switch)

De aanleg van de hoogspanningsverbinding van Borssele naar Rilland wordt uitgevoerd door twee aannemers: Switch (de combinatie Strukton/Mobilis) en BAM Infra. BAM Infra werkt van Borssele tot hoogspanningsstation Willem-Annapolder, Switch vanaf daar tot Rilland. Elke aannemer heeft zijn eigen gebied en omgevingsmanagers: Lènart-jan van der Ham (BAM) en Erik van den Bergen (Switch). We maken kennis met hen!

Omgevingsmanagers

In oktober beginnen de werkzaamheden voor de hoogspanningsverbinding. TenneT is te gast in Zeeland, er wordt straks op verschillende percelen van grondeigenaren gewerkt, een aantal wegen wordt aangepast voor het vervoer van lang en zwaar materieel en mastsegmenten. Om de bouw in goede banen te leiden hebben beide aannemers omgevingsmanagers in dienst. Zij zijn het aanspreekpunt voor perceeleigenaren en omwonenden, die bijvoorbeeld te maken krijgen met omleidingen of bijzondere verkeerssituaties. “Verkeersveiligheid is misschien wel het allerbelangrijkste aandachtspunt van mijn werk”, begint Lènart-jan van der Ham van BAM Infra. “We houden goed in de gaten of er geen onveilige situaties ontstaan. In Zeeland heb je vaak te maken met kleine landweggetjes. Daar moeten we extra alert op zijn.”

Zorgvuldig

De opdracht vanuit TenneT is duidelijk: zorg ervoor dat de uitvoering zorgvuldig gebeurt en dat de percelen straks weer in oorspronkelijke staat worden opgeleverd. Erik van den Bergen: “Wij nemen die opdracht uiterst serieus en realiseren ons wel degelijk dat wij te gast zijn. Ik kan me zelfs voorstellen dat we een niet graag geziene gast zijn, want niemand zit te wachten op bouwwerkzaamheden op zijn land. Daar houd ik rekening mee bij alles wat ik doe. Ik kom zelf uit Zeeland, ken de agrarische sector goed, weet waar een agrariër mee te maken heeft om zijn bedrijf te runnen.” “Daarom streven we er uiteraard naar om zo min mogelijk overlast te veroorzaken”, vervolgt Lènart-jan. “Dat is een hele opgave als je zo’n gigantisch bouwtraject ingaat.”

Aan de keukentafel

Vooraf is het hele gebied in kaart gebracht en onderzocht wat waar moet gebeuren. Maar om zeker te weten dat we niks over het hoofd zien, voeren BAM en Switch de komende periode keuken-tafelgesprekken. Lènart-jan: “We bezoeken de perceeleigenaren van de mastlocaties om specifieke afspraken te maken. Zo leren we elkaar ook meteen beter kennen.” TenneT maakte in de afgelopen periode al afspraken met grondeigenaren. Beide aannemers gaan samen met TenneT opnieuw bij alle perceeleigenaren langs om de werkafspraken, werkzaamheden en planning te bespreken. Erik: “Dat is belangrijk. Hoe zit het met het oogsten en de gewassen op de percelen? Zeeland heeft vruchtbare grond. We hebben relatief weinig veeboeren in dit gebied. We moeten zorgvuldig met die gronden omgaan.”

Werkplek

Lènart-jan wordt bijgestaan door drie collega’s: omgevingsmanagers Erik-Jan Mann en Rick de Kovel en cultuurtechnisch medewerker Maurice van Chastelet. “We hebben net een werkplek ingericht in ’s Gravenpolder, hier zijn we voor iedereen goed bereikbaar.” Erik en zijn collega’s zijn veel in Hansweert (voormalige scheepswerf Reimerswaal) te vinden. Voor de dagelijkse gang van zaken heeft Switch een ‘gebiedsconciërge’, Leo Soeteman. Erik: “Is er iets met een stalen rijplaat, de bewegwijzering, een bouwhek of wat dan ook, dan komt Leo en lost het op. Gaat het om werkafspraken of civieltechnische vraagstukken? Dan kom ikzelf in beeld. Voor cultuurtechniek werk ik samen met Bas van ’t Westeinde." Erik ziet dan ook geen beren op de weg. “We leggen dan misschien geen natuurgebied aan of een mooi plein, maar dat wil niet zeggen dat de uitvoering niet net zo zorgvuldig kan.”

Altijd bereikbaar

Ook als er tijdens de bouw toch iets is, dan zijn de aannemers 24/7 bereikbaar via 0800-4000068.