Zo werkt dat

Hoe werkt een pantograafscheider?

Een scheider is een schakelaar die wordt toegepast om in netdelen of elektrische verbindingen een zichtbare scheiding te kunnen garanderen. Scheiders zijn noodzakelijk voor het veilig kunnen uitvoeren van onderhoud.
Voor de aanvang van werkzaamheden moet een visueel en elektrisch gescheiden open stand van de scheider worden geborgd. Werkzaamheden mogen pas worden uitgevoerd nadat is gescheiden, beveiligd tegen opnieuw inschakelen, de spanningsloosheid is aangetoond en daarna de elektrisch geleidende delen kortsluitvast zijn geaard.

Wist je dat...

  • ...vanaf de grond voor de medewerker duidelijk te zien is of de scheider geopend of gesloten is? Voor borgen van de veiligheid in het veld vindt, voordat begonnen kan worden met het uitvoeren van werkzaamheden, altijd een inspectierondje langs de scheiders plaats om te kijken of deze allemaal open staan.
  • ...naast pantograafscheiders er ook andere typen scheiders zijn zoals hefboomscheiders of knikarmscheiders? Afhankelijk van het type kan een scheider scharen, draaien of knikken. Welk type gebruikt wordt, hangt af van de spanning, fabrikant en stationsbouw.
  • ...pantograafscheiders 250 tot 1000 kg wegen? Ze worden toegepast op alle 110, 150, 220 en 380 kV-hoogspanningsstations. TenneT beheert in totaal meer dan 8000 scheiders.