Aan de

keukentafel

met Jan en Janneke Vos

In het pittoreske dorp Krabbendijke voert een doodlopende weg (Noordschans) over een dijk rechtstreeks naar de Oosterschelde. Aan het eind staan de busjes van de aannemer geparkeerd; hier wordt gebouwd aan een prachtig nieuw huis. Met een nog veel mooier uitzicht. Het nieuwe onderkomen is van Jan en Janneke Vos. Hoe zij hier terecht gekomen zijn, vertellen ze aan de keukentafel in hun tijdelijke onderkomen; de schuur van het nieuwe huis.

Mollusken

“We hebben alles geïsoleerd en zo gemaakt dat we ons prima redden de komende tijd”, begint Jan. “Het is prettig zo dicht op de verbouwing te zitten. Als er iets is, kunnen we meteen overleggen.” Het nieuwe huis is een voormalige mosselconservenfabriek, Mollusken, die na de Tweede Wereldoorlog gesloten is. “Arbeiders kwamen uit Krabbendijke en uit de regio”, zegt Janneke. “In het verzorgingshuis waar ik werk kunnen de mensen hier nog mooie verhalen over vertellen.”


Brief

Het gebouw kreeg meerdere bestemmingen, eerst een jongensinternaat en later is het verbouwd tot recreatiewoningen. Tot voor kort woonden Jan en Janneke een stukje terug, aan dezelfde weg in hun twee-onder-een-kap. Jan: “We hadden daar echt wel oud kunnen worden, er was geen enkele reden om weg te gaan.” “We hadden een prachtige tuin van 1200 m2, wel veel onderhoud natuurlijk, maar het is een mooie plek”, vervolgt Janneke. “Tot in 2009 die brief over de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding op de deurmat viel. In eerste instantie hebben we er niet eens zoveel aandacht aan besteed. Tot we erachter kwamen dat ons huis er precies onder kwam te liggen. Vanaf dat moment begon de onzekerheid. De eerste berichten waren dat de hoogspanningsverbinding er in 2018 al zou staan. Dat liep anders, uiteindelijk wisten we pas in augustus vorig jaar dat het plan definitief was.”


Waardebepaling

Jack Luijks, adviseur van TenneT, begeleidde de familie in het traject om te beslissen of zij hun huis aan TenneT wilden verkopen of dat ze er wilden blijven wonen. De familie had zelf ook een adviseur, Hans Zuidweg, in de arm genomen om de juiste keuze te maken. Jack: “Het proces van waardebepaling is ingewikkeld, je moet vooral veel onderzoeken. Ook hoe de lokale huizenmarkt in elkaar steekt. De eerste waardebepaling deden wij in 2015. Maar in 2018 was de markt compleet veranderd. In dit geval in het voordeel van de familie.”


Stoute schoenen

Jan: “We wilden niet terug naar het dorp, maar in het buitengebied blijven. Maar in het huis blijven wonen onder de nieuwe verbinding, wilden we ook niet. We hadden wel een oogje op deze plek, maar dat leek aanvankelijk helemaal geen haalbare kaart.” Op een dag trok Janneke de stoute schoenen aan en klopte aan bij de eigenaar van de twee vakantiewoningen. Janneke: “In eerste instantie had hij geen oren naar verkopen, maar na een jaar kwam hij bij ons terug en konden we het toch kopen.”


Beroepen

Maar zolang er nog geen definitief inpassingsplan lag, had de familie geen garantie dat de verkoop van de woning aan TenneT doorging. Jack: “TenneT doet niets, voordat alles rond is. En in dit geval duurde het lang omdat er een groot aantal beroepen werden aangetekend. De Raad van State vraagt dan om extra onderzoek, en dat kost nou eenmaal tijd.” Dat het zo lang geduurd heeft, vond de familie nog het ergste. Janneke: “Niet eens dat we uit ons huis moesten, want we zijn uiteindelijk ontzettend blij met onze nieuwe stek. Maar die lange periode van onzekerheid. Dat heeft grote invloed, ook op emotioneel vlak.”


Toen de kogel door de kerk was, pakte de familie Vos hun spullen en namen hun intrek in het ‘tiny house’, want een schuur kun je het niet noemen. Nu is het wachten op de levering van de kozijnen. “We kunnen niet wachten tot we erin kunnen. Zo’n mooie plek vinden we echt nooit meer”, besluit Jan.


”Het proces van waardebepaling is ingewikkeld, je moet vooral veel onderzoeken. Ook hoe de lokale huizenmarkt in elkaar steekt”