Reportage Floriande

Dat nieuwe uitzicht went heel snel

Sinds 29 mei 2018 is het uitzicht bij de wijk Floriande voorgoed veranderd. 68 jaar lang keken bewoners, recreanten en andere bezoekers in het gebied tegen de vakwerkmasten van de hoogspanningsverbinding aan. De aanleg van de Randstad Noordring zorgde voor verandering. De bewoners hebben in de periode voorafgaand veel energie gestoken om de hoogspanningsverbinding ondergronds te krijgen. Het heeft in ieder geval iets geholpen. De redactie van Contact gaat in gesprek met bewoonster Nicolette Verbeek.

Bewuste keuze

Nicolette woont in de wijk Floriande en heeft het afbreken van de hoogspanningsmast van begin tot eind gevolgd. Hoe vaak maak je zoiets dergelijks mee? Haar zoon Daan greep zijn kans en maakte er een timelapse van. 12 jaar geleden kocht Nicolette samen met haar man een huis in de nieuwbouwwijk Floriande. De bestaande 150 kV-hoogspanningsverbinding tussen Vijfhuizen en Lissebroek stond er al. “We hebben destijds goed nagedacht of we dit wel wilden. We hebben zelfs uitgerekend hoe ver de hoogspanningsmast van ons perceel afstond. Dat bleek allemaal in orde, en we hadden er ook vertrouwen in dat de gemeente geen woonwijk bouwt als het niet verantwoord is.” Maar na een tijdje volgden de berichten over de komst van een 380 kV-verbinding.


Nieuwe plannen

“Daar schrokken we wel even van. 150 kV is tot daaraantoe, maar 380 kV is toch een ander verhaal.” Gelukkig voor Nicolette en haar buurtbewoners ging dat plan niet door. “De huizen moesten minimaal 70 meter van de hoogspanningsmast afstaan, en dat was niet het geval. Daarbij komt dat er in dit gebied veel scholen en kinderdagverblijven staan. Plekken waar kinderen langdurig verblijven. We hebben destijds met alle betrokkenen handtekeningen verzameld om ervoor te zorgen dat die 150 kV-verbinding ondergronds gebracht kon worden.”


Ondergronds

Uiteindelijk kwam dan toch het verlossende bericht: de bestaande 150 kV-hoogspanningsverbinding in de wijk werd verwijderd en deels gecombineerd met de nieuwe 380 kV-verbinding aan de andere kant van de Driemerenweg in Boseilanden. “We hebben toen wel even een feestje gevierd met z’n allen”, lacht Nicolette. We konden niet wachten tot het eindelijk zo ver was. Iedere tractor of vrachtwagen die het terrein op ging zagen we aan voor de aannemer die de kabels ging leggen. Toen de hoogspanningslijnen uit de masten verdwenen hadden voor ons gevoel meteen al meer licht. Heel gek was dat.” Het deel vanaf recreatiegebied Boseilanden naar Floriande is inmiddels ondergronds aangelegd.


Opruimen

Op 29 mei was het dan eindelijk zo ver. De mast achter het huis bij Nicolette werd afgebroken. “We hadden een brief ontvangen dus we hebben samen met een paar buren het gebeuren goed kunnen bekijken.” De hijskraan stond niet goed waardoor het allemaal langer duurde dan verwacht. Maar met de loungeset erbij zaten de bewoners mooi op de eerste rij. “TenneT had voor koffie/thee en koeken gezorgd, het was een klein feestje. Mijn zoon Daan van 20 was op het idee gekomen om op zolder zijn GoPro te installeren. Iedere minuut maakte de camera een foto met een mooie timelapse als resultaat.”


Vooral het knippen van de mast vond Nicolette bijzonder: “En daarna werd de mast 180 graden gedraaid en voor het appartementencomplex verder in kleinere stukken geknipt.” De familie geniet nu van een mooi en vrij uitzicht. De boom en het schuurtje die het zicht op de mast vanuit de tuin moesten camoufleren zijn niet echt meer nodig. “Het went wel snel hoor, dat mooie uitzicht.” Als straks alle masten weg zijn kunnen de bewoners nadenken over wat ze met die mooie groene strook die ontstaan is kunnen doen. “We hebben ook al even nagedacht of we niet iets kunnen doen met het staal van de mast. Een monument of iets anders waar we nog wat aan hebben. Maar geen Eiffeltoren hoor, lacht Nicolette. Dit mooie uitzicht willen we niet meer kwijt.”


Kijk hier de timelapse van Daan:

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

”Als straks alle masten weg zijn kunnen de bewoners nadenken over wat ze met die mooie groene strook kunnen doen”