Aan de

keukentafel

De boerderij waarin Aad Wennekers woont stamt uit 1850 en kent een rijke geschiedenis. De opa van zijn vader kocht de boerderij in 1904 van een adellijke familie, verbouwde er tarwe, bieten en aardappels. Er liepen ook nog 40 koeien rond. Aad werd er in 1941 geboren, het was meteen duidelijk dat hij het bedrijf later over zou nemen.

Als je vanuit het keukenraam naar buiten kijkt zie je een wit huis staan, toen hij ging trouwen verhuisde hij naar dat huis, nu woont zijn dochter erin. Voor de aanleg van de tijdelijke verbinding van de Randstad Noordring klopte TenneT bij meneer Wennekers aan.


Boer vs overheid

Aad kent het gebied van haver tot gort. Aad: “Vroeger was hier alleen maar weiland, nu zie je overal huizen. Het wordt steeds voller in het gebied, ik weet nog dat je zo naar Hoofddorp keek en naar Nieuw-Vennep. Ik heb 40 bunder (hectare red.) land, de overheid heeft een tijd terug 20 hectare gekocht. Voor bos, kijk daar”, hij wijst door het keukenraam. Ook achter zijn huis heeft hij een heel stuk van zijn grond jaren geleden verkocht aan de overheid. Overal worden huizen gebouwd.


Miscommunicatie

De Randstad Noordring raakt zijn perceel alleen tijdens de aanleg. Voordat de nieuwe hoogspanningsverbinding in gebruik genomen kan worden zorgt een tijdelijke verbinding voor de stroomvoorziening. Hiervoor moest er een mast op zijn perceel aan de IJweg geplaatst worden. In het begin ging alles voorspoedig. De contracten waren getekend en het werk kon beginnen, maar de aannemer was nog niet begonnen of Aad stond al bij de medewerker in het veld. Er bleek een probleem te zijn met een ondergrondse leiding. Aad: “TenneT kreeg de verzekering niet geregeld en moest een alternatief bedenken om de werkweg naar de mast aan te leggen. Dat was een kilometer dwars over mijn land. Ik kon nergens meer bij dus ik werd boos, dit kon natuurlijk niet. Ik had hier geen rekening mee gehouden en het land stond vol met gras en tarwe. Ik heb ze toen weggestuurd.” Er ontstond miscommunicatie tussen de aannemer en grondeigenaar Aad, met alle gevolgen van dien.

Vragen om problemen

“Uiteindelijk is alles goed gekomen, het waren opstartproblemen. De aannemer kan geen afspraken maken met de grondeigenaar, dat moet via TenneT, de opdrachtgever. Maar je kunt niet via iemand op een kantoor met een landeigenaar communiceren”, vervolgt Wennekers. “Dat is vragen om problemen.” Voor dit soort zaken heeft TenneT Wessel aangenomen, als operatief omgevingscoördinator is hij de spreekbuis tussen de grondeigenaar, de aannemer en TenneT. De tijdelijke mast is verder zonder problemen geplaatst en wordt volgend jaar voorjaar weer opgeruimd.


Gevolgschade

Veel mensen denken wellicht dat wanneer de Randstad Noordring in bedrijf is alles achter de rug is, maar voor Wessel begint het werk eigenlijk pas. Wessel: “Als je de grond in oorspronkelijke staat terugbrengt dan heeft dat heel wat voeten in de aarde. Deze cultuurtechnische werkzaamheden zijn heel belangrijk en moeten zorgvuldig uitgevoerd worden. Doe je het niet goed dan zit je met gevolgschade en alle nadelen van dien. Een boer kan de grond dan niet goed gebruiken en heeft inkomstenderving. Dat willen we uiteraard voorkomen.”

”Een goede planning is dan ook belangrijk vanwege de gewassen”

Volgens Aad Wennekes is de timing een belangrijk punt: “Als je bij droog weer werkt dan heb je minder schade aan de grond. Bij nat weer rijd je alles kapot. Gelukkig heeft de aannemer in de loop der jaren ook zijn lesje wel geleerd en probeert hij hier ook zo veel mogelijk rekening mee te houden.” Daarnaast is een goede planning ook belangrijk vanwege de gewassen. Wessel: “Je kunt niet op elk willekeurig moment op een perceel terecht voor werkzaamheden. Ik houd dat goed in de gaten en bespreek dat met de aannemer.” Nog genoeg werk aan de winkel voor Wessel en Aad, maar dat is geen enkel punt, beide heren kunnen het goed met elkaar vinden, dat is duidelijk.

Oog voor de natuur

Park De Groene Weelde

Wessel Steenbergen, Operatief omgevingscoördinator: "We staan in Park De Groene Weelde, iets ten noord-westen van Hoofddorp. Hier is het werk bijna klaar. De aannemer werkt alleen nog aan het opstijgpunt in het zuidelijke stukje van het park. Dat duurt nog tot eind 2018. Het opstijgpunt verbindt de bovengrondse hoogspanningslijn met de ondergrondse kabels in Boseilanden. Vanwege de werkzaamheden is er in het park het nodige gekapt. Komend plantseizoen (periode najaar tot voorjaar) gaat Recreatieschap Spaarnwoude, de beheerder van dit gebied, het landschapsplan uitvoeren door bomen, struiken en struweel aan te planten. Zo is straks ook de zone waar de werkzaamheden hebben plaatsgevonden weer een mooi stukje natuur."