Zo werkt dat

Hoe werkt de isolator?

Isoleren

De isolator doet wat zijn naam belooft: isoleren. Hij isoleert in een hoogspanningstracé de elektriciteit van de stroomvoerende kabel van de hoogspanningsmast waarin de kabel is opgehangen. Zonder isolatoren zou de elektriciteit door de mast in de grond verdwijnen. De stroomvoerende kabel heeft namelijk zelf geen isolerende mantel, zoals huis-tuin-en-keuken stroomdraden wel hebben.


Tweede functie

De isolator heeft nog een functie: hij draagt de kabel op de juiste hoogte, op de juiste afstand van naastliggende kabels en met de juiste trek tussen de masten. Het is dus essentieel dat dit onderdeel de juiste trekkracht heeft. Die wordt dan ook nauwkeurig berekend en getest. Extreme temperaturen, wind, neerslag – elk aspect wordt daarbij meegenomen. Breken is geen optie: de isolator moet jarenlang en gegarandeerd zijn werk doen.

De schotels

De isolator bestaat uit losse ‘schotels’ die aan elkaar gekoppeld worden. Zo kan het isolerend vermogen afgesteld worden op de omstandigheden. De schotels zijn van porselein of glas of kunststof; materiaal dat absoluut niet geleidt.


Vuil geleidt wel

Vuil is een belangrijke vijand van de isolator. Het vuil dat neerslaat op de isolator (en dan ook vocht vasthoudt) geleidt namelijk wel. Dat vraagt extra aandacht, zeker in kustgebieden, waar zoutkristallen zich aan de isolator hechten. Om stroomoverslag te voorkomen moet een voldoende lange isolator worden gebruikt.


380 of 150 kV?

De isolator verraadt aan een geoefend oog welke spanning er op een hoogspanningslijn staat. Een isolator van een 380 kV-hoogspanningsverbinding is namelijk aanzienlijk langer dan een isolator van een 150 kV-kabel. Zeker bij trajecten waar beide hoogspanningsverbindingen dicht bij elkaar hangen is dat vanaf de grond gemakkelijk te zien.

Wist je dat...

Het lijkt een tijdloos product, de isolator. Niets is minder waar. CIGRE, de International Council on Large Electrical Systems, waarin netbeheerders, producenten, experts en onderzoeksinstituten kennis uitwisselen, doet wereldwijd continue onderzoek naar verbetering van isolatoren. Materiaalkeuze, onderhoud, ophanging, levensduur, kostprijs – werkgroepen uit verschillende landen doen studies naar doorontwikkeling van de isolator. De vergaarde kennis wordt gedeeld, zodat de leden van deze non-profitorganisatie verbeteringen in hun installaties kunnen doorvoeren.