Langs de lijn

"Pretmaker is mijn naam"

Tussen twee snelwegen ingeklemd staat een ‘berg’, voorzien van de naam ‘ActionPlanet’. Een recreatieterrein dat bekend staat als een van de drie beste terreinen in Nederland voor offroad-rijden. Jaarlijks komen er zo’n 8000 bezoekers om te crossen met quads, fourwheeldrives of 4x4-voertuigen, sport en spel als de zeskamp, boogschieten, of een van de andere adventure sporten. Ineke van der Geest, eigenaar en pretmaker zoals ze zichzelf noemt, bezorgt bezoekers een leuke dag. Maar hoe maak je die belofte waar als er tegelijkertijd een hoogspanningsverbinding wordt aangelegd?

Lang geleden

Toen Ineke hier in 2011 kwam, was het een kale vlakte waar de oorspronkelijke hoogspanningsverbinding overheen liep. In de tijd dat zij zich oriënteerde om het terrein verder te ontwikkelen lagen de plannen voor de nieuwe Randstad 380 kV-verbinding er ook al. De bestaande mast op het terrein van de huidige zeskamp zou verdwijnen, daarnaast kwam er een tijdelijke mast (voor de tijdelijke hoogspanningsverbinding red.) naast de berg te staan tot de nieuwe verbinding in gebruik genomen zou worden. Ineke: “Dat zou allemaal tot 2013 duren, dus ik zag daar niet heel veel problemen in. Ik had destijds geen idee wat de invloed van dit soort plannen op de bedrijfsvoering zou kunnen zijn.”


Kale vlakte

Uiteindelijk liep alles anders en bleek om verschillende redenen dat de aanleg niet in 2013 gereed was. Heel vervelend omdat Ineke niet verder kon met haar ambitieuze plannen. “Dat kregen we ook wel terug van bezoekers”, vervolgt Ineke. “Kijk, ik wil het mensen naar de zin maken, en iets kunnen doen met de suggesties waar bezoekers mee komen. Maar dat kon pas als alle werkzaamheden uitgevoerd waren.” Voordat Ineke ActionPlanet oprichtte was het een vlak stuk land. Spaarnwoude, de beheerder van de grond, wilde er ook wat moois voor terug; een terrein met meer reliëf en divers ingericht.


150.000 kuub zand

“Dat paste perfect in mijn plannen, dus als eerste tekende ik het contract voor het aanbrengen van 150.000 kuub zand, waarmee onder andere de berg tot stand is gekomen. Hier kun je je met 4x4 en quads helemaal uitleven.

Ik had ook plannen met het gebied van de zeskamp. Dat moest flink onderhanden genomen worden want je kon er niet met schone schoenen komen”, lacht Ineke. “Maar daarvoor moest het terrein dus wel eerst vrij zijn van werkzaamheden. We hebben heel veel gepraat, maar de aanleg van de hoogspanningsverbinding ging er niet sneller door. Dus ik kon feitelijk niets anders dan wachten, want onder die tijdelijke hoogspanningsverbinding mocht ik niets doen.”


Go!

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en kan Ineke verder met de ontwikkeling van het terrein. Ineke: “De voorgeschiedenis is niet fijn, zeker niet als je ondernemer bent en van alles wilt. Ik heb er ook veel van geleerd, het is een project met een maatschappelijk belang waar je geen invloed op hebt. Het was fijner geweest als van begin af aan duidelijk was geweest dat het zo lang ging duren. In plaats daarvan heb ik heel veel tijd gestoken in het voeren van gesprekken. Maar nu ben ik tevreden, ik heb goed contact met Hepke Deelstra van TenneT. Een mooie bijkomstigheid was dat er een werkweg nodig was om de mast bij het zeskampterrein af te breken. Daar was ik erg blij mee dus heb ik gevraagd of deze kon blijven liggen.” De plannen voor de verdere ontwikkeling hebben dan wel jaren in de ijskast gelegen, maar nu gaat Ineke weer als een speer.

“Een terrein als dit is nooit af. Op het huidige parkeerterrein ga ik een overdekte shooting range maken waar je ook kunt schieten met een luchtbuks of kunt boogschieten. En dan gezellig in het naastgelegen restaurantgedeelte een drankje doen. En dan heb ik nog plannen voor een stormbaan en voetgolf. Ik heb niet voor niets ‘pretmaker’ onder mijn naam staan”.