Aan de

keukentafel

Kijk je door het keukenraam van de familie Van Ruiten dan zie je de oude vakwerkmast nog staan. Ontdaan van hoogspanningslijnen, wachtend tot hij afgebroken wordt. De nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV Noordring staat er pal naast en is inmiddels in bedrijf. Voor de familie Van Ruiten zitten de werkzaamheden op hun perceel er bijna op. Maar zo vredig als John van Ruiten nu met Hepke Deelstra, TenneT, aan tafel zit is het niet altijd geweest. Eind goed, al goed, John en Hepke in gesprek aan de keukentafel.

Twee masten

De oorspronkelijke boerderij is nu een stal. “Dat heeft de vorige eigenaar al

veranderd. Zelf woonde hij toen in een caravan ernaast. Daar heb wij ook nog een tijdje ingewoond, tot we in 1999 dit huis lieten bouwen” begint John. Naast een heel aantal paarden heeft de familie ook 70 koeien in het melkveebedrijf, ze staan allemaal op stal. Erg handig als de aannemer binnenkort de twee masten op het terrein van Van Ruiten afbreekt. “Dat hebben we ook bewust zo gepland”, zegt Hepke. “Zo heeft de melkveehouder er het minste last van en houden wij voor TenneT de kosten laag.” De lijnen zijn inmiddels verwijderd.


Goed overleg

Voor dit soort overleggen komt Hepke bij Van Ruiten langs. Even bijpraten. “Dat is prettig, als er werkzaamheden aankomen stuurt Hepke altijd van tevoren even een berichtje. Zodat je je erop in kunt stellen als er wat gaat gebeuren”, zegt John. “Wat dit betreft is er wel veel veranderd. Met Hepke sta ik op goede voet, maar aanvankelijk waren TenneT en ik geen vrienden.” Familie Van Ruiten kreeg voorafgaand aan de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding te horen dat er een bouwweg over hun perceel aangelegd zou worden. “Maar die weg liep dwars door mijn zes percelen heen. Ik heb 70 koeien, waar had ik die moeten laten dan?”

Gelijk

Dat schoot Van Ruiten in het verkeerde keelgat. “Er kwamen heel wat mannen in driedelig pak op bezoek, we hebben veel gepraat maar uiteindelijk zijn wij toch naar de rechter gestapt. Die stelde ons in het gelijk en toen was de lucht eigenlijk ook vrijwel direct geklaard. Kijk, die hoogspanningsverbinding moet er komen, maar ik moet wel mijn werk kunnen blijven doen.” De bouwweg kwam er niet, de aannemer heeft in plaats daarvan de normale toegangsweg naar het perceel gebruikt. Wel heeft Van Ruiten toestemming gegeven voor een zandweg over zijn perceel richting de mast. Deze toegangsweg ligt er nu, klaar voor het afbreekwerk.

”De bouwweg kwam er niet, de aannemer heeft in plaats daarvan de normale toegangsweg naar het perceel gebruikt"

Netjes regelen

Hepke heeft de voorgeschiedenis niet meegemaakt en onderhoudt sinds twee jaar het contact met de familie. “Wat gebeurd is is gebeurd, ik kan daar niets meer aan veranderen. Het gaat erom dat we nu alles netjes regelen. Als er iets is dan belt John en dan regel ik wat er moet gebeuren. Ik heb ook goed contact met de aannemer. Eigenlijk hebben we allemaal hetzelfde doel, je werk netjes doen en rekening met elkaar houden.


Nu moeten we ervoor zorgen dat het perceel weer netjes opgeleverd wordt nadat die masten zijn afgebroken.” Hepke heeft hierover contact met aannemer Heijmans, die vervolgens weer een loonbedrijf inhuurt om dit specialistische werk te doen.

“Je kunt niet zomaar het gat dichtgooien. Die grond moet weer laag voor laag opgebouwd worden, anders zakken de koeien straks weg. Maar dat komt allemaal dik voor elkaar, daar heb ik alle vertrouwen in”, besluit Hepke.