De omgeving

Veilige omweg

John Bakker: “Op het Dr. Heijepad werd ik verrast door een bord op de weg met de mededeling dat het fietspad afgesloten was. Ik zag verder niemand aan het werk, dus ben ik doorgefietst. Aan het eind van de afsluiting kwam ik een aantal mensen van TenneT en aannemer Volkerinfra Randstad 380 (VIR) tegen, die verbaasd keken dat ik aangefietst kwam. Ze vertelden dat afsluiting nodig was in het kader van veiligheid. Dat begrijp ik heel goed. Zelf ben ik binnen de fietsersbond actief en maak me hard voor fietsveiligheid. Dus dat kan ik me goed voorstellen. Wat ik alleen niet begrijp is waarom deze omleidingsroute is gekozen.” In overleg met de gemeente is de omleiding aangepast.

Koffie met uitzicht

Het gebied Hoogmade/Leiderdorp was een belangrijk knooppunt in de ontwikkeling van de Randstad Noordring. De aanleg van de bovengrondse verbinding kon je hier op de voet volgen. Ondanks de overlast zag de exploiteur van het Shell-station Esmee Terburg er ook een voordeel in: “Een prachtige plek om de werkzaamheden van dichtbij te bekijken. Door de werkzaamheden werd ons reclamebord verplaatst naar een plek vóór de afslag, dat kwam goed uit, het zou jammer zijn als je die zou missen. En iedereen die langskomt om te komen kijken krijgt een gratis kop koffie. Je maakt zoiets innovatiefs als dit natuurlijk maar één keer mee.”

De afrekening

In recreatiegebied Spaarnwoude bleek dat op een bepaalde plek geen rekening gehouden was met het snoeien van bomen

of struiken. Ariaan van Koeverden, locatiebeheerder, schakelde snel iemand in die het werk kon doen. “Maar als ik dan ook een punt van kritiek mag geven, is dat de betaling van de werkzaamheden vervolgens wel heel lang op zich laat wachten. Net als de informatiebordjes trouwens,” lacht Adriaan. We vinden het heel belangrijk om onze bezoekers uit te leggen wat er gebeurt in het gebied, en waarom. Daarom hebben we samen met TenneT een groot aantal informatiebordjes gemaakt.”

Omroep West docu

Omroep West heeft een tweedelige documentaire gemaakt over de aanleg van Randstad 380 kV Noordring. Het eerste deel van de documentaire met de titel 'Spanning' is in september 2018 uitgezonden, het tweede deel was op 27 maart te zien. Beide delen kunt u hier (deel 1) en hier (deel 2) op de website van Omroep West terugkijken.

Op 29 mei 2018 werd de mast achter het huis van Nicolette Verbeek afgebroken. “We hadden een brief ontvangen, dus we hebben samen met een paar buren het gebeuren goed kunnen bekijken.” De hijskraan stond niet goed waardoor het allemaal langer duurde dan verwacht. Maar met de loungeset erbij zaten de bewoners mooi op de eerste rij. “TenneT had voor koffie/thee en koeken gezorgd, het was een klein feestje. Dit mooie uitzicht willen we niet meer kwijt.”

Om ervan te kunnen blijven genieten is in de buurt van de oude mast een herinneringsbankje geplaatst.

Bekijk de timelapse van het afbreken van de mast op Youtube.

Schuddende planten

Bij familie De Jong hielden ze hun hart vast toen de wintrackmast gebouwd werd. Karin: “We stonden erop dat er een schouw zou komen, zodat we er zeker van zijn dat als er iets met het huis gebeurt we dat kunnen aantonen bij TenneT.” Aanvankelijk zouden er heiwerkzaamheden plaatsvinden om het fundament voor de wintrackmast te bouwen. Michiel: “Dat vond de aannemer met het oog op de staat van ons pand toch te risicovol en gelukkig werd besloten om de aanleg met schroefpalen uit te voeren. Dat ging goed, maar tijdens de werkzaamheden om de fundering van de oude masten weg te halen stonden de planten hier op de vensterbank wel te schudden hoor.”