Manon van Beek,

CEO TenneT

‘All in’

Vooraf hebben we elkaar bij TenneT gevraagd: wanneer mogen we de eerste E-Top eigenlijk een succes noemen? Als ik af mag gaan op de grote opkomst, de enthousiaste, openhartige en gelukkig ook kritische gesprekken 'on stage' hebben we samen een hele goede start gemaakt. Niet een start met de energietransitie of met een nieuw klimaatakkoord, maar wél een start met het verder versnellen, het handen en voeten geven aan uitdagingen waar we nu nog geen antwoorden op hebben. Als er één ding duidelijk werd in de voormalige Schiecentrale is dat we groot moeten durven denken en uit onze eigen comfortzone moeten durven stappen.

'Natuurlijk, iedereen heeft ook zijn eigen belangen na te streven, dat hoort erbij. Maar wat ons bindt, is een veel groter en belangrijker maatschappelijk belang.'

Het energiesysteem van de (nabije) toekomst komt niet tot stand als we dingen op dezelfde manier blijven doen als we altijd deden. Uitvindingen, doorbraken en mogelijke oplossingen komen als er buiten de lijnen wordt gekleurd. Het thema dat wij meegaven aan de E-TOP, Connect to Move, betekent ook dat wij allemaal open kaart moeten spelen. De energietransitie raakt ons - ‘moves us’- allemaal. Letterlijk en figuurlijk. En kan ons ook in beweging brengen om tot echt nieuwe oplossingen te komen die geen voorgangers kennen. Ook TenneT heeft niet de wijsheid in pacht en wij kijken uit naar intensievere samenwerking en partnerships.


Zo start TenneT als eerste vervolg op de E-TOP de werkgroep Flexibiliteit die gaat onderzoeken hoeveel, waar en wanneer flexibele vraag nodig is om het variabele aanbod van zonne- en windenergie optimaal te kunnen gebruiken én tegelijkertijd de hoge leveringszekerheid van ons energiesysteem te waarborgen.

Wat ik na deze eerste E-TOP in Schiedam meeneem, is dat alles kan en alles bestaat ... Het komt alleen nog niet altijd voor. I’m in om ideeën tot stand te brengen en tot schaalbare bloei te laten komen. Kom naar mij of een van mijn collega’s toe, dan hebben we daar een gesprek over. Ik dank jullie nu al voor jullie bijdrage en commitment.

De energietransitie vraagt om echte samenwerking. Vanuit visie en vertrouwen en persoonlijke netwerken. En echte samenwerking is denk ik gebaseerd op de overtuiging dat niemand de energietransitie kan realiseren tenzij iedereen dat kan:

Connect to move!