Praktijkvoorbeeld 3

Kleurkeur! Keurmerk voor ecologisch bermbeheer

Een bloemrijke dijk.

Met ‘Kleurkeur’ kunnen aannemers met een ‘groen’ hart voor biodiversiteit zich profileren en krijgen opdrachtgevers de garantie dat het werk ook gericht is op het verhogen van de ecologische kwaliteit. En niet alleen op het zo goedkoop en snel mogelijk uitvoeren van de aangegane verplichting. Opdrachtgevers hoeven hierdoor niet meer zelf de eisen voor ecologisch beheer te bepalen.

Bestek

De Vlinderstichting werkt voor Kleurkeur samen met de Stichting Groenkeur, zodat audits en schemabeheer geborgd zijn. De normen en voorwaarden worden tegelijkertijd ook bij het kennisplatform CROW ingebracht. Hier halen bestekschrijvers de benodigde informatie vandaan. Door hier ecologisch bermbeheer aan toe te voegen, werkt dit uiteindelijk ook weer door in de opleidingen. Op deze manier krijgen veel bermen weer een verbindende en leefgebiedsfunctie.

Ecologisch bermbeheer naast het spoor zorgt voor meer biodiversiteit.

Hierdoor krijgt de spoorberm een leefgebiedsfunctie.

Prijs en kwaliteit

Bermen zijn een belangrijk element om natuur te verbinden. Niet iedere berm is hetzelfde, maar heeft wel een zekere biodiversiteit. Infrabeheerders, aannemers en overheden willen dringend ontzorgd worden en garantie krijgen dat met de juiste aanpak de biodiversiteit niet verslechtert.

De aanbestedingsprocedure voor het beheer is nu vaak nog alleen prijsgedreven: de goedkoopste aanbieder krijgt de opdracht. Door al in de bestekken ecologie en biodiversiteit een plek te geven, zoals ook bij andere eisen het geval is, via de RAW-systematiek en door de instelling van het keurmerk kun je, naast op prijs, ook op kwaliteit selecteren.