Generaties lang is de familie Riemens in Heinkenszand in de weer met appels en peren. Vroeger werd er ook akkerbouw gedreven en liepen er 7000 kippen rond. De akkerbouw is al lang verdwenen en sinds 1990 zijn ook de kippen weg. Het perceel van 18 hectare bestaat nu uit zo’n 55 duizend fruitbomen. De appels en peren reizen door heel Europa: Engeland, Duitsland, Polen, enzovoorts.

Vader op zoon

Zoals dat van generatie op generatie gebeurd is, nam vader Mart het bedrijf sinds 2003 over van grootvader Matthijs. Zoon Kevin lag als baby al te slapen in de cabine van de trekker en zit nu in de maatschap. Hij wordt klaargestoomd om het bedrijf later zelf te runnen. Grootvader Matthijs werkt ook nog iedere dag mee. “Voor pensioen ben ik te oud”, zegt hij gekscherend.

Twee verbindingen

Het is alweer een tijd geleden dat de familie via een informatieavond de plannen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding gepresenteerd kreeg. “Het duurde nog een heel aantal jaar voordat de plannen voor de mastlocatie op ons perceel concreet werden”, zegt Mart. “Soms hoorden we een lange tijd niks, en dan ineens verscheen er weer een bericht in de krant of kregen we een brief van TenneT. We hadden al een hoogspanningsmast op ons perceel, we krijgen hier nu dus twee hoogspanningsverbindingen naast elkaar. Ik zeg maar zo: zeg maar nee, dan krijg je er twee!”

Permanente weg

In het voorjaar van dit jaar was het dan eindelijk zo ver, de bouwweg aan de Oudekamerseweg in Heinkenszand, werd aangelegd en inmiddels staat ook de wintrackmast voor de helft overeind. “Door de mastlocatie moesten we uiteindelijk 1000 bomen missen. Maar we krijgen er een mooie weg voor terug.” We hebben afgesproken dat we de bouwweg kunnen overnemen: handig voor het rooien van het fruit.” Voordat aannemer BAM aan het werk ging, zijn duidelijke werkafspraken gemaakt. Joost, cultuurtechnisch waarnemer van TenneT: “Tijdens de bouw gaat het werk op het land gewoon door. Dan moet je als het ware om elkaar heen werken. Om dat in goede banen te leiden, is het belangrijk om goede afspraken te maken.”

Tevreden

De familie Riemens is tot nu toe erg tevreden. Behalve toen de rentmeester op bezoek kwam om te praten over de vergoeding. Mart: “Van dat bedrag konden we niet eens nieuwe bomen kopen, laat staan dat het de gederfde inkomsten compenseert. Gelukkig kregen we daarna een ander aanbod, daar zijn we tevreden mee. Ook aannemer BAM is blij met de familie. “We kregen zelfs een pluim”, lacht Mart. Hij maakt vaak een rondje om het perceel en zag tijdens een weekend dat er water uit de slang van de bronbemaler op het perceel van de buren spoot. "Eén telefoontje naar Maurice van BAM en het werd gerepareerd. Als hij het maandag pas zou zien, was dat een aardige schadepost geworden." Ook Kevin stuurde al eens een filmpje naar de aannemer, waarop te zien was dat een deel van het perceel blank stond door een verstopping van het afvoerwater. Ook dit werd opgelost.

Bewaking

De bouwplaats zelf wordt door beveiligingscamera’s goed in de gaten gehouden, om ongenode gasten buiten de deur te houden. Een vervelende bijkomstigheid was dat Kevin in een weekend zelf ook op camera werd vastgelegd. Niet veel later kwam er een beveiliger langs om te vragen wat Kevin, nota bene op zijn eigen perceel, te zoeken had. “Deze beveiliger was nieuw, had de politie al gebeld en die gaf mij een waarschuwing. En daarna kreeg de aannemer ook nog eens rekening voor het feit dat de beveiliger moest uitrukken.” Geen ideale situatie dus. Mart: “Omdat wij in het weekend wel vaker op het perceel moeten zijn, hebben we met BAM naar een passende oplossing gezocht."

Als de masten straks staan, komt SPIE nog om de lijnen erin te trekken. “Dat is nog best een lastige klus. Ze willen de lijnen over de fruitbomen heen trekken. Er moet dus een soort stellage gebouwd worden. Dat is echt anders dan bij akkerbouw, waarbij je met een karretje de kabel van de ene mast naar de ander kan trekken.” De familie Riemens is er relaxt onder, “Wij maken ons ook niet zo snel druk”, besluit Mart.