Er wordt hard gewerkt aan beide deeltracés!

In oktober 2020 begonnen we met het civiele werk voor de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. BAM Infra werkt van Borssele tot Willem-Annapolder (deeltracé één), Switch (Strukton / Mobilis) van Willem-Annapolder tot Rilland (deeltracé twee). Omgevingsmanagers Lènart-jan van der Ham van BAM en Erik van den Bergen van Switch geven ons een update.

Foto 1

Lènart-jan: “We gingen snel van start in deeltracé één. Op verschillende plaatsen is inmiddels beweging te zien. Namelijk nabij het Sloebos in Borssele, nabij Slake, bij s-Heer Abtskerke en nabij ’s Gravenpolder. Op alle locaties leggen we eerst de werkterreinen aan. Daarna bouwen we de fundering en vervolgens worden de masten geplaatst. Als laatste hangt SPIE de geleiders in de masten. Inmiddels zijn de funderingen op een aantal locaties zo goed als klaar. Daar is het nu wachten op de komst van de masten. Erik: “Voor deeltracé twee zijn we begonnen bij Rilland. Omdat we in het begin voornamelijk rondom het hoogspanningsstation Rilland bezig zijn, merken mensen in de omgeving hier nu nog niet veel van. We trekken langzaam meer naar het oosten, richting Krabbendijke. Dan zijn we direct ook meer ‘zichtbaar’. Vanzelfsprekend stellen we iedereen in de omgeving natuurlijk tijdig op de hoogte.”

Werkterreinen aanleggen

Er is veel materieel en materiaal nodig voor de bouw van een hoogspanningsmast. Daarom begint de bouw van een verbinding met de aanleg van een weg naar de plaats waar de mast moet komen (foto 2). Vaak is het voldoende om een zandbaan en rijplaten op het land aan te brengen. Soms moet de ondergrond eerst versterkt worden. Daarnaast is ruimte nodig om grond die wordt afgegraven, tijdelijk op te slaan. Op foto 1 legt aannemer BAM Infra nabij het Sloebos een zandbaan op doek en vervolgens betonnen rijplaten aan. Lenart-Jan: “Een specifieke keuze van BAM Infra. Waarom beton? Om geluidshinder te voorkomen, want beton klappert niet als er bouwverkeer overheen rijdt. Daarnaast vragen betonnen rijplaten minder onderhoud en is het veilig, omdat er geen platen omhoog kunnen staan.” Erik: “Op foto 5 leggen we het werkterrein aan bij mastlocatie 1104, bij Rilland. Bijzonder, want daar werken we al naast een nieuwe wintrackmast!”

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Fundaties

Per mastlocatie wordt door de aannemers een geschikte fundatiemethode voor de omgeving toegepast: als er in de buurt van de bestaande hoogspanningsverbinding wordt gewerkt, worden de palen met kleinere, lagere machines de grond ingeboord. Zo voorkomen ze dat de hoogspannings-verbinding wordt geraakt. Ligt het mastfundament binnen honderd meter van bebouwing, dan worden ook speciale schroefpalen in de grond geboord. Het voordeel is dat er dan geen trillingen vrijkomen. Op andere locaties passen de aannemers de ‘vibromethode’ toe.

Dat is de traditionele methode met heimachines. Soms wordt er ook een geluidsmantel ingezet om de geluidsoverlast te beperken. Lènart-jan: “Op foto 3 zie je mastlocatie 1028, nabij Heinkenszand. Daar, en op naastgelegen mastlocaties, hebben we de afgelopen periode de fundatiepalen aangebracht met de vibromethode. Op foto 6 zie je mastlocatie 1001. Daar is het beton al gestort en is de fundatie zo goed als klaar.” Erik: “Foto 4 is helemaal aan de andere kant van het tracé, bij Rilland. Daar zijn we in december begonnen met het boren van de funderingspalen.”

Foto 5

Foto 6

”Per mastlocatie wordt door de aannemers een geschikte fundatiemethode voor de omgeving toegepast.”