Bam! De allereerste scène is opgenomen: Loïc bijt de spits af en vertelt wie hij is.

Achter de schermen bij: onze kinderfilm!

Om kinderen uitleg te geven over onze werkzaamheden in het Zeeuwse, maakten we een kinderfilm. Met in de hoofdrol twee Zeeuwse acteurs: Liva (11) en Loïc (10). De film is te zien op onze website: www.zuid-west380kv.nl/west. Tijd voor een kijkje achter de schermen!

Kidsproof

De informatie in ons informatiecentrum en op onze website is niet echt geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. De filmpjes die we nu tonen, zijn vrij technisch en bevatten veel informatie. Voor kinderen is het soms moeilijk te begrijpen. Toch willen we ook aan de jeugd uitleggen wat we aan het doen zijn. Maar ook: waarom leggen we eigenlijk die nieuwe verbinding aan?

Vragen

Hoe kan dat beter dan door de vragen van twee enthousiaste Zeeuwse kids te beantwoorden op locatie? Twee Zeeuwse sterren, Liva en Loïc, fietsen op camera langs de volledige nieuw te bouwen verbinding. Ze beginnen beiden aan een uiteinde van het tracé van de nieuwe hoogspanningslijn en gaan op reis langs het tracé. Onderweg komen ze langs drie experts die uitleg geven over het project of de locatie waar ze staan. Loïc begint op de dijk in Borssele, met uitzicht op het hoogspanningsstation Borssele en het water, waar de kabels van de windparken op zee aan land komen. Liva begint aan de andere kant, bij Rilland. Daar trapt ze af op het nieuwe hoogspanningsstation.

Liva’s route

Liva krijgt eerst uitleg van bouwleider Remko Verweijen. Ze bespreekt met hem het internationale netwerk van TenneT, de noodzaak daarvan en het belangrijke drieluik dat we met dit hoogspanningsstation maken: een verbinding naar Borssele, Geertruidenberg én Zandvliet (België). Vervolgens fietst ze door naar het kassengebied bij Rilland. Daar krijgt ze van bouwleider Wouter Delleman uitleg over de wintrackmasten. Op deze locatie zijn ze namelijk al te zien! Daarna stapt ze op de fiets naar Krabbendijke, om projectleider Jos van Jole te bevragen naar de enige buitendijkse mast van het tracé: mast 1084. Daarnaast zijn op deze locatie al twee huidige hoogspanningslijnen te zien. Ze krijgt uitleg waarom deze er nog zijn, welke weggehaald worden én welk deel ondergronds wordt gebracht. Daarna racet ze naar de finish: de brug bij Vlake.

Loïcs route

Loïc ontmoet engineer Kees Kleijwegt op de zeedijk in Borssele. Hier komen kabels van het Net op Zee-project aan. Ook staat hier de kerncentrale én een hoogspanningsstation. Reden voor wat uitleg over waar stroom vandaan komt, welke soorten opwek er zijn en wat een hoogspanningsstation doet. Vervolgens gaat Loïc naar het Sloebos, waar hij omgevingsmanager Frederieke van Riel vraagt wat een hoogspanningsverbinding betekent voor de natuur. Daarna gaat hij eens langs bij een omwonende, want het is best wel spannend: zo’n bouw nabij je huis.

*De film is voornamelijk opgenomen vóór de coronaperiode.

Toch wel indrukwekkend, op zo’n 380 kV- hoogspanningsstation. En natuurlijk met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) op. Veiligheid voorop!

Het wordt donker, hopelijk houden Jos en Liva het droog!

Wow! Er werd op sommige plaatsen ook met een drone gefilmd. Dat gaat prachtige beelden opleveren.

Met onze voeten in de klei, letterlijk!

De finish! Karlijn, Liva en Loïc praten nog even na.

Benieuwd naar de film?

Je vindt hem vanaf dinsdag 9 februari op het YouTube kanaal van TenneT.