Zuid-West 380 kV West in het kort

image

Kijk eens op Facebook

Ga naar onze Facebookpagina en klik op ‘Vind ik leuk’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, stel een vraag of stuur een reactie.

Digitaal spreekuur

Omdat het informatiecentrum al langere tijd dicht is vanwege corona, willen we u op een andere manier de mogelijkheid bieden met ons in gesprek te gaan.

Vanaf februari organiseren we maandelijks een digitaal spreekuur. Elke eerste woensdag van de maand van 16.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt via een link op de website deelnemen. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Bent u in beeld?

Voor de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding zijn veel vrachtauto’s nodig. Ze voeren onder andere beton en bouwwegmaterialen in grote hoeveelheden aan. De heipalen en hoogspanningsmasten worden via speciale transporten naar de werkterreinen gereden. Het is dus extra druk in de omgeving.

De medewerkers van de aannemers houden zich aan de verkeersregels en passen hun rijgedrag aan als de situatie daarom vraagt. Toch is het ook belangrijk om als automobilist, fietser en bromfietser altijd alert te zijn in de buurt van de werkzaamheden.

Komt u in de buurt van vrachtverkeer? Zorg dan altijd voor oogcontact. Als u de chauffeur ziet, ziet hij u ook. Loop of fiets nooit vlak voor of vlak achter een vrachtauto langs. Ga nooit met de fiets naast een vrachtauto staan, maar blijf er ruim achter.

Twijfelt u of de chauffeur u heeft gezien? Neem dan geen risico en laat de vrachtauto voorgaan, ook al heeft u voorrang. Vraag uzelf altijd af: ‘ben ik in beeld?’


Waar wordt er gewerkt?

Voor de nieuwe hoogspanningsverbinding bouwen we op 109 verschillende locaties tussen Borssele en Rilland hoogspanningsmasten. Wilt u weten waar er op dit moment wordt gewerkt? Of waar u eventueel (verkeers)hinder kunt verwachten? Kijk dan op de werkzaamhedenkaart in onze projectatlas. Op de kaart kunt u op elke mastlocatie klikken voor meer informatie. U ziet direct wat we aan het doen zijn, welke transportroutes gebruikt worden en welke verkeersmaatregelen worden genomen.

#Goede vraag

Waarom zijn de bouwterreinen voor de nieuwe wintrackmasten zo groot?

Het werkterrein voor een nieuwe mast is gemiddeld zo’n 3.000 m2 groot. Dat is vooral nodig voor het opstellen van het materieel. Om de masten in elkaar te zetten, zijn grote kranen nodig. Daarnaast moeten ook de mastonderdelen zelf een plekje krijgen op het terrein. Als de masten staan, wordt de ruimte benut voor het monteren van de geleiders. Die worden met een lier in de masten getrokken. De lier- en remmachines die daarvoor nodig zijn, staan op enige afstand opgesteld van de mast waarover de geleiders getrokken worden.

Netversterking Schouwen-Duiveland met West-Brabant

Op Schouwen-Duiveland en Tholen is het energienetwerk van de regionale netbeheerder Enduris vol. Dit elektriciteitsnetwerk is nog niet aangesloten op het bestaande landelijk hoogspanningsnet. Tegelijkertijd lopen ook de energiewegen in Brabant vol en bereiken ook die het maximum aan transportcapaciteit.

TenneT gaat een nieuw 150 kV-hoogspanningsstation bouwen op Schouwen-Duiveland. Deze verbinden we met een ondergrondse kabel aan een nieuw 380/150 kV-hoogspannings-station in de omgeving van Bergen op Zoom. Zo verbinden we Schouwen-Duiveland met het bestaande landelijke hoogspanningsnet. Daardoor ontstaat er in de omgeving van West-Brabant ook meer ruimte voor groei van duurzame initiatieven, werken we aan een toekomstgericht elektriciteitsnetwerk en voorkomen we dat het licht uitgaat.

Volg ons project via de TenneT BouwApp

Wat is de aannemer aan het doen? Ondervind ik hinder van de werkzaamheden? Hoe ziet zo'n fundering er eigenlijk uit? Volg ons project nu op de voet via de TenneT Bouwapp. De BouwApp biedt voor de omgeving een moderne manier om geïnformeerd te blijven en betrokken te raken met het bouwproject. Naast onmisbare informatie als aankondigingen over wegafsluitingen en omleidingen, zorgen de updates voor een overzichtelijke weergave van alle projectontwikkelingen.

Met de BouwApp raakt u als omwonende of geïnteresseerde op laagdrempelige wijze betrokken bij het bouwproject. Bovendien kunt u de updates ook liken en delen via uw favoriete social mediakanalen.

U kunt de TenneT BouwApp gratis downloaden via de appstore op uw telefoon. Kies vervolgens het project Zuidwest 380 kV West: Borssele-Rilland.

Geef power aan je carrière!

TenneT zet zich 24/7, 365 dagen per jaar in voor een veilige en betrouwbare levering van elektriciteit, nu en in de toekomst. Als toonaangevende Europese netbeheerder ontwerpen, bouwen, onderhouden en exploiteren wij het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland. Met 23.500 kilometer aan hoogspanningsverbindingen op land en in zee en bijna 5.000 medewerkers zorgen wij voor de dagelijkse stroomvoorziening van meer dan 42 miljoen eindgebruikers. TenneT heeft een voortrekkersrol in de energietransitie.

Uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk van TenneT moet onder andere voorzien in de groeiende vraag naar transport van elektriciteit en nieuwe aansluitingen op het net. Naast uitbreiding heeft TenneT eveneens een verantwoordelijkheid in het onderhouden van het bestaande netwerk en vervanging van verouderde hoogspanningsstations om nu en in de toekomst een veilige en betrouwbare levering van elektriciteit te garanderen.

TenneT heeft nu en in de komende jaren zó veel innovatieve projecten op stapel staan dat we dringend op zoek zijn naar gedreven vakmensen. We zoeken onder andere technici, meetspecialisten en opzichters die ervoor zorgen dat de stroomvoorziening in Nederland 24 uur per dag, 365 dagen per jaar gewaarborgd is.

Nieuwe medewerkers kunnen na een intern opleidingstraject en het behalen van de vereiste 'aanwijzingen' zelfstandig aan de slag als specialist in de hoogspanning. Ben jij dit talent dat gaat bijdragen aan de energietransitie? Kijk snel op www.werkenbijtennet.nl voor onze vacatures!


Bellen met Peggy Steenbergen

Communicatieadviseur en woordvoerder project Zuid-West 380 kV West

De huidige omstandigheden maken het niet mogelijk om elkaar nu te ontmoeten. Dit is lastig, want het liefst zijn we op de plek waar we aan het werk zijn om u te ontmoeten en uitleg te geven over onze werkzaamheden. Daarom moeten wij ook nu zoeken naar nieuwe manieren om elkaar te spreken.

De afgelopen periode hebben we een aantal middelen en activiteiten ontwikkeld die dit kunnen ondersteunen. Zo kunt u via onze Facebookpagina en de BouwApp op de hoogte blijven van de laatste werkzaamheden. Ook hebben we de werkzaamhedenkaart in de projectatlas (digitale kaart op onze projectwebsite) inmiddels uitgebreid met de transportroutes en de werkterreinen en -wegen.

Zo krijgt u een nog beter beeld van waar er gewerkt wordt. Daarnaast kunt u op deze kaart zien bij welke mast, wanneer en welke werkzaamheden worden uitgevoerd. Woont u in de buurt waar gewerkt gaat worden, dan ontvangt u ruim van tevoren ook nog een brief van de uitvoerende aannemer. Op deze manier proberen we iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

We kunnen ons ook voorstellen dat u behoefte heeft aan een gesprek met de aannemers en dat u het wellicht fijn vindt om iemand te zien. Zeker nu het informatiecentrum in Kruiningen gesloten is, willen we graag een alternatief bieden. Daarom hebben we sinds februari een maandelijks digitaal spreekuur. Iedere eerste woensdag van de maand kunt u hieraan deelnemen. Kijk op onze projectwebsite voor meer informatie. Het in verbinding blijven met u is belangrijk voor ons. Daarom horen we graag uw suggesties over hoe we u nog beter kunnen informeren en betrekken bij de bouwwerkzaamheden.