Station Rilland uitgebreid met twee transformatoren

Door de vele duurzame initiatieven, zoals de wind- en zonneparken is er in Zeeland meer aanbod dan vraag naar energie. Om het overschot aan elektriciteit te transporteren, is meer transportcapaciteit nodig.

De nieuwe 380 kV-verbinding die we bouwen tussen Borssele en Rilland zorgt voor meer capaciteit op het 380 kV-netwerk. Maar om te voorkomen dat het licht uit gaat door overbelasting, moeten we ook het 150 kV-netwerk aanpassen. Daarom is het 380 kV-hoogspanningsstation in Rilland begin april uitgerust met twee grote 380/150 kV-transformatoren.

Grote gevaartes

De transformatoren zijn gebouwd bij Royal Smit in Nijmegen. Ze zijn zo’n 11 x 3,5 x 6 meter groot en wegen – leeg – maar liefst 340 ton per stuk. De twee transformatoren worden met een ondergrondse kabel aangesloten op het nabijgelegen 150 kV- hoogspanningsstation. Zo krijgen we meer transportcapaciteit op het lokale netwerk. En we hebben de transformatoren nodig om het Zeeuwse en Brabantse netwerk van elkaar los te koppelen.

Roll-on roll-off

De methode waarmee we deze transformatoren naar Rilland brachten, is wat anders dan anders. In de meeste gevallen transporteren we de transformatoren gewoon via de weg. Maar hoogspanningsstation Rilland ligt naast het Bathse Spuikanaal, dus in dit geval werd gekozen voor transport via het water. We brachten de transformatoren eerst per schip van Nijmegen naar Dordrecht. In Dordrecht plaatsten we ze op een ponton richting het Bathse Spuikanaal. Door de zwakke ondergrond aan de kade werden de transformatoren niet met een kraan van de ponton gehesen, maar reden ze met de roll-on roll-off techniek de kade op. Benieuwd hoe dat eruitziet? Bekijk het filmpje!

Duizenden liters olie

Nadat de transformatoren waren geplaatst, zijn ze gevuld met speciale transformatorolie. In totaal zit er 145.000 liter olie in elke transformator. De speciale olie heeft goede isolerende en warmtegeleidende eigenschappen. De olie beschermt de wikkelingen en de kern van de transformator, die volledig in de olie zijn ondergedompeld. Het vullen van de transformatoren duurde ongeveer vijf dagen en ging 24 uur per dag door! De komende maanden zijn de laatste montagewerkzaamheden aan de transformatoren. Later dit jaar nemen we ze in gebruik.

”Het vullen van de transformatoren duurde ongeveer vijf dagen en ging 24 uur per dag door!”