Zuid-West 380 kV West in het kort

Kijk eens op Facebook

Ga naar onze Facebookpagina en klik op ‘Vind ik leuk’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, stel een vraag of stuur een reactie.

Download de TenneT BouwApp

Volg ons project nu op de voet via de TenneT BouwApp. Download de TenneT BouwApp gratis op uw telefoon. Kies vervolgens het project Zuid-West 380 kV West: Borssele-Rilland.

Elektriciteit van windparken naar Borssele

Op de Noordzee wordt steeds meer groene energie opgewekt door windparken op zee. De komende jaren komen er twee enorme nieuwe windparken bij: IJmuiden Ver en Nederwiek. Om de duurzame energie van die windparken naar land te transporteren, zijn meerdere verbindingen nodig. Die lopen naar verschillende aanlandlocaties in het land. Beide windparken krijgen uiteindelijk ook een verbinding naar Borssele. Die verbindingen noemen we Net op zee IJmuiden Ver Alpha en Net op zee Nederwiek 1.

Om de beide Net op zee-projecten mogelijk te maken, worden aparte procedures doorlopen. Net op zee IJmuiden Ver Alpha loopt daarbij iets voorop in de planning.

De definitieve besluiten voor dat project lagen onlangs ter inzage. Daarop kon beroep ingediend worden bij de Raad van State. In 2023 verwachten we dat de besluiten onherroepelijk zijn. Voor Net op zee Nederwiek 1 komt in het najaar de notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage te liggen. De ontwerp projectbesluiten en definitieve projectbesluiten volgen in 2024.

Naar verwachting begint de bouwfase voor beide projecten in 2025. In 2030 moeten de netaansluitingen en convertorstations klaar zijn.

#Goede vraag

Hoe komt elektriciteit van een windpark bij u thuis?

Hoe komt elektriciteit van de windparken op zee bij de eindverbruikers? Wat is de rol van TenneT als beheerder van het landelijke hoogspanningsnet? En wat is de invloed op het milieu? We beantwoorden deze en nog veel meer vragen voor u. Bekijk onze website en ga met ons mee op de reis van elektriciteit.

Overlast? Bel de projectlijn!

De bouwwerkzaamheden kunnen hinder en overlast veroorzaken in de omgeving. U kunt daarbij denken aan geluid, trillingen, stof, licht of hinder door extra bouwverkeer. De aannemers doen er alles aan om de hinder te beperken. Bijvoorbeeld door in sommige gevallen funderingspalen te boren, nachtcamera’s te gebruiken en te kijken naar de meest optimale transportroutes. Omwonenden worden vooraf altijd geïnformeerd over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden.

Alle masten tussen Borssele en Willem-Annapolder zijn geplaatst!

n deelgebied 1 (van Borssele tot Willem-Annapolder) plaatsten we in april 2021 de eerste mastdelen. Op 12 april 2022 – exact een jaar later – hesen we de laatste mast: mast 1011 nabij ’s-Heerenhoek. Dat alle masten in deelgebied 1 overeind staan, betekent niet dat de werkzaamheden klaar zijn. Aannemer SPIE hangt de laatste hoogspanningslijnen in de verbinding. En waar SPIE al klaar is, ruimt aannemer BAM Infra de werkterreinen weer op en herstellen ze de percelen. Benieuwd hoe het herstellen van de percelen in zijn werk gaat? Lees hier dan verder.

Kom op zaterdag 17 september naar de Open Energiedag!

Op 17 september doet TenneT mee aan de landelijke Open Energiedag. Nu de werkzaamheden aan de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland al een eind gevorderd zijn, geven we u graag een kijkje achter de schermen. Samen met alle betrokken aannemers ontvangen we u op ons hoogspanningsstation in Rilland. Daar laten we u meekijken bij het bouwproces, vertellen we alles over de energietransitie en beantwoorden we al uw vragen. Ook voor de kinderen is er die dag genoeg te beleven.

Meer informatie over het programma en hoe u zich kunt aanmelden volgt later op onze website. Klik hier om deze website te bezoeken. Noteer de datum alvast in uw agenda en dan zien we u graag op 17 september in Rilland!

Girls’ Day

Op 7 april toverden we ons informatiecentrum in Kruiningen om voor Girls’ Day. Op die dag ontdekken meisjes door heel Nederland de wereld van techniek, bèta en IT. In Kruiningen ontvingen we een groep enthousiaste meiden van basisschool De Klimroos in Krabbendijke. Na een landelijke kick-off werkten ze samen aan verschillende technische opdrachten, zoals het opwekken van stroom uit citroenen. Ze vroegen onze vrouwelijke professionals het hemd van het lijf.

Voor meiden ligt de keuze voor een carrière in de techniek nog steeds niet voor de hand: nog maar 14 procent van de technische professionals is vrouw. Als hoofdsponsor van Girls’ Day hopen we daar verandering in te brengen. Want meiden zijn onmisbaar voor onze energietoekomst!

Eerste masten in deelgebied 2 geplaatst

Op dinsdag 1 maart 2022 is ook in deelgebied 2 (van Willem-Annapolder tot Rilland) de eerste wintrackmast op zijn plek gezet: mast 1051 nabij Eversdijk. Een mooi moment voor onze aannemer Switch (Strukton / Mobilis) en mastenleverancier VDL KTI. Een maand later plaatsten we ook de eerste masten in de gemeente Reimerswaal, nabij het kassengebied bij Rilland. Helemaal nieuw zijn de wintrackmasten niet in de gemeente Reimerswaal. Eerder werd al een aantal wintrackmasten geplaatst rond het nieuwe hoogspanningsstation bij Rilland. Daarmee is de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland aangesloten op het station.

Benieuwd waar we aan het werk zijn?

Voor de nieuwe hoogspanningsverbinding bouwen we op 109 verschillende locaties tussen Borssele en Rilland hoogspanningsmasten. Wilt u weten waar er op dit moment wordt gewerkt? Of waar u eventueel (verkeers)hinder kunt verwachten? Kijk dan op de werkzaam- hedenkaart in onze projectatlas. Op de kaart kunt u op elke mastlocatie klikken voor meer informatie. U ziet direct wat we aan het doen zijn, welke transportroutes gebruikt worden en welke verkeersmaatregelen worden genomen. U bereikt de projectatlas via onze website.

Bellen met Sander de Schepper

Communicatieadviseur en woordvoerder project Zuid-West 380 kV West

U las het al in het voorwoord van Vincent Hassfeld: TenneT investeert de komende jaren miljarden in het Nederlandse elektriciteitsnet. De transitie naar een duurzame energievoorziening en vergroening van de industrie vraagt een ander elektriciteitsnetwerk.

Ook in Zeeland gaan we op steeds meer plekken het hoogspanningsnet klaar maken voor een duurzame toekomst. Dat doen we door de aanleg van nieuwe infrastructuur, maar soms ook door het bestaande netwerk te verbeteren.

Door al die projecten krijgen regionale, duurzame initiatieven de ruimte en kunnen de gemeentes uiteindelijk klimaat-doelen behalen. Toch is er ook een keerzijde. We realiseren ons dat onze projecten soms overlast veroorzaken en al die nieuwe infrastructuur ook wel degelijk impact heeft op de leefomgeving. Bij nieuwe projecten laten we omwonenden en andere belanghebbenden daarom steeds vaker en intensiever aan de voorkant meedenken. Dat maakt plannen beter. Maar ook tijdens de uitvoering van projecten blijven we graag in contact met de omgeving. We geven u graag uitleg over alle ontwikkelingen en horen graag uw reacties!

De bouw van de nieuwe verbinding tussen Borssele en Rilland is al een tijd aan de gang. We krijgen dan ook steeds minder vragen over het project binnen. Er komen in de regio echter nog heel wat andere projecten aan. Daarom willen we ook met dit magazine én ons informatiecentrum in Kruiningen een transitie doormaken. We werken toe naar een magazine en ‘meeting point’ waar u meer te weten komt over alle TenneT ontwikkelingen in Zeeland die te maken hebben met de energietransitie. Benieuwd geworden? U leest er meer over in de volgende editie van Contact!