Sinds 2019 heeft Adriaan Steenpoorte een pand voor zijn bedrijf Tuinvision op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle. Waar eerst de ingang zat, staat nu een hek om een grote bouwplaats. In het gat staat een deel van de fundering voor de uit twee delen bestaande wintrackmast. “Maar op dit moment ligt de bouw stil. En wanneer het werk weer verder gaat, is nu niet duidelijk”, zegt Adriaan.

Schuttingen

Het is stil op de bouwplaats, alleen het geluid van een cirkelzaag in de naast gelegen bedrijfshal is luid en duidelijk te horen. Op het bedrijf rijdt een heftruck met schuttingen de grote hal in. Naast het hek van de afgezette bouwplaats staan rijen opgestapelde houten schuttingen en palen. Het begon voor Adriaan allemaal met het plaatsen van een schutting in de tuin van zijn ouders. Inmiddels heeft hij twee panden en vijf mensen aan het werk. “Wij leveren aan heel Nederland en ook nog aan een paar klanten in België.” De reden dat veel schuttingen hier vandaan komen, heeft volgens Adriaan te maken met de goede prijs- kwaliteitsverhouding. “En vandaag besteld, is morgen in huis”, lacht hij.

Eisenpakket

Zo vlot als het gaat met het leveren van houten hekwerken gaat het op deze mastlocatie helaas niet met de bouw van de wintrackmast. In januari begon aannemerscombinatie Switch, verantwoordelijk voor de werkwegen en de funderingen, aan de klus. Ruben Herregodts, omgevingsmanager: “Bij controle van de aangebrachte funderingspalen bleek dat enkele palen afwijkingen op het voorgeschreven ontwerp hadden. Op dit moment kijken we welke aanpassingen nodig zijn. Heel vervelend, want daardoor valt de hele keten stil.” Na Switch komen er nog andere leveranciers, zoals de mastenbouwer en SPIE, die de hoogspanningslijnen in de masten trekt.

Oplossing

Volgens Ruben is er inmiddels een technische oplossing bedacht. Maar de definitieve beslissing daarover moet nog genomen worden. “Maar dan ben je er ook nog niet, de materialen moeten worden besteld en je hebt mensen nodig om het uit kunnen voeren. Dit heeft jammer genoeg heel wat consequenties voor de planning en dus ook voor de mensen hier en voor de bouwers.” Een van de twee pylonen staat straks op het terrein van Adriaan. De andere valt er net buiten. “In 2019 kocht ik de grond. Ik wist van begin af aan dat hier een mast zou komen. Ik kreeg korting op de aankoop van de grond, maar dat moest ik besteden aan extra voorzieningen aan mijn bedrijfspand, zoals brandwerendheid en aarding. Stel dat een hoogspanningslijn breekt en op het pand valt, dan gaat de elektriciteit direct de grond in.”

Krap werkterrein

Vorig jaar juni kwam Switch langs om de uitvoering te bespreken. Adriaan: “Het krappe werkterrein was eigenlijk de grootste uitdaging. We zitten naast een weg die bereikbaar moet blijven, iets verderop ligt de snelweg al. Het enige dat we konden doen was het verplaatsen van de ingang.” En dat is ook gebeurd. “In eerste instantie dachten we dat het werkterrein te klein zou zijn”, vervolgt Ruben. "Uiteindelijk vond onze uitvoerder toch een mogelijkheid om alles op de beschikbare vierkante meters voor elkaar te krijgen.”

Adriaan ziet graag dat het project snel afgerond wordt, maar heeft wel begrip voor de situatie. “Ik wist van tevoren dat de mast er zou komen. Dat de bouw nog niet afgerond is, is vervelend maar niet meer dan dat.” Want ondanks alles gaat het werk gewoon door. Ruben: “Dat is natuurlijk een ander verhaal wanneer je bij een fruitteler of akkerbouwer aan het werk bent. Dan heeft dat ook invloed op de bedrijfsvoering. Neemt niet weg dat het voor alle partijen fijner is wanneer we groen licht krijgen en weer verder kunnen”, besluit Ruben.

”Ik wist van tevoren dat de mast er zou komen. Dat de bouw nog niet afgerond is, is vervelend maar niet meer dan dat.”