4/12
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages

“Elkaar vinden als dat nodig is”

Als buurman heeft Robert Koch de werkzaamheden op ‘werkterrein 2’ aan de Meeuweweg in Wijk aan Zee in het afgelopen jaar van nabij meegemaakt. Eerst de ondergrondse boringen voor het trekken van de mantelbuizen onder de duinen door en daarna de installatie van de zeekabels. We vroegen Robert naar zijn ervaringen ‘langs de lijn’.

“Luister goed naar de mensen, zodat je weet waar hun angsten en zorgen liggen en je met elkaar het juiste gesprek kunt voeren”

In 1982 kwamen Robert Koch en zijn vrouw aan de Meeuweweg in Wijk aan Zee wonen. Inmiddels kennen veel dorpsgenoten Robert als voorzitter van Dorpshuis de Moriaan. “Als gepensioneerd adviseur en trainer op het gebied van veiligheid in de olie- en gaswereld ken ik de wereld van de energie, het aanleggen van leidingen en boren”, zo laat Robert (76) weten.

Goed geïnformeerd

Als Robert de bijeenkomsten bezocht, dan kwam hij daar zowel als belangstellende, omwonende en lid van de Klankbordgroep voor omwonenden en strandexploitanten. “Tijdens de bijeenkomsten zijn we goed geïnformeerd en als we als omwonenden zaken aandroegen dan werd daar eigenlijk altijd correct en snel op gereageerd. Met name het zware transport was voor ons een grote zorg, maar dat is gelukkig goed opgelost door dit grotendeels via het terrein van Tata Steel te laten verlopen.”

Steenworp afstand

Over het nut en de noodzaak om onze energievoorziening met behulp van wind op zee te verduurzamen is tegenwoordig iedereen het wel eens. Maar wat als er opeens wordt gemeld dat die aansluiting letterlijk op een steenworp afstand van je huis wordt gerealiseerd?

Robert: “De locatiekeuze is een beslissing van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daar kun je van alles van vinden, maar tenslotte moet die windenergie wel ergens aan land komen. Die duurzame toekomst kunnen we met elkaar alleen dichterbij halen als we samenwerken. Dit is geen zaak van alleen politiek of energiebedrijven, dit is een opdracht voor ons allemaal. Zo zie ik het.”

Laagdrempelig

In het begin waren er volgens Robert best veel mensen angstig, toen ze hoorden dat die kabels met ondergrondse boringen zouden worden aangelegd. “Vanuit mijn eerdere werk maakte ik me daar persoonlijk niet zo druk om. Dat is bewezen techniek. Voor partijen als TenneT en aannemer NRG lag hier de schone taak de omgeving hier zo goed mogelijk in mee te nemen. Daar zijn ze mijns inziens goed in geslaagd, door daar op een laagdrempelige en begrijpelijke manier over te communiceren.”

Goed luisteren

“De communicatievoorziening naar de omgeving hebben ze in mijn ogen echt prima gedaan. Wie het met eigen ogen wilde zien was altijd welkom. Die aanpak kan een hoop onnodige angst en spanning weghalen. Dat geldt uiteraard ook voor de bouw van het transformatorstation. Luister goed naar de mensen, zodat je weet waar hun angsten en zorgen liggen, zodat je met elkaar het juiste gesprek kunt voeren. Omwonenden willen gewoon weten waar ze aan toe zijn en wat ze mogen verwachten.”

Goede afspraken

“Voor de werkzaamheden geldt dat we vanaf het begin al nauw met elkaar in contact staan via de omgevingsmanagers. Het voordeel van korte lijntjes is dat je elkaar snel weet te vinden als dat nodig is. Kijk, mijn huis staat niet op palen, maar zo op de grond. Dan zit je er niet op te wachten dat er een zware vrachtwagen op een hoge snelheid voorbij dendert en voor trillingen zorgt. Ik heb dat bij TenneT en de aannemers duidelijk aangegeven en dat is vervolgens gewoon prima nageleefd.”

Weten waar je aan toe bent

Ook qua geluid is het volgens Robert allemaal erg meegevallen. “Het enige geluid dat we overdag hoorden was afkomstig van de scheidingsinstallatie waarmee de boorvloeistof bentoniet werd teruggewonnen. Maar dat gebeurde tijdens afgesproken tijden, zodat iedereen wist waar hij of zij aan toe was. Dat had dan weer het voordeel dat er minder bentoniet aangevoerd moest worden.”

Herstel duiningang

Toen de werkzaamheden in november nagenoeg waren afgerond, presenteerden de gemeente Beverwijk en PWN hun plannen voor het herstel van de duiningang aan de Meeuweweg. Ook Robert bezocht de bijeenkomst. “Ik vind dat de plannen er goed uitzien en verder kan ik er vrij kort over zijn. Ik ben altijd blij als er aandacht besteed wordt aan de aantrekkelijkheid van ons duingebied.”