Geluidsreducerende maatregelen

Extra geluid vangen in akoestische panelen

Om het toekomstige geluid van het transformatorstation aan de Zeestraat in Wijk aan Zee zoveel mogelijk te reduceren, worden de transformatoren en compensatiespoelen ingepakt in zogenoemde ‘geluidshuizen’. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geluidisolerende en -absorberende panelen die het bedrijf Merford speciaal voor deze situatie heeft samengesteld. Jeroen van Beek, de man achter deze oplossing, neemt ons mee in 'de kunst van geluidbeheersing'.

Zo’n 2,5 jaar geleden kwam er bij Merford (sinds 1956 specialist in geluidbeheersing, akoestiek en speciale deuren) een telefoontje binnen. Aan de andere kant van de lijn hing een journalist van een Nederlandse krant. Hij had iets gelezen over een nieuwe en innovatieve oplossing van het bedrijf uit Gorinchem voor geluidsreductie bij een transformatorstation in het hartje van Londen.

Hotelkamers

Jeroen: “Met de geluidsreducerende Noise Trap® panelen die onze Britse collega’s daar hebben toegepast wordt met name de 100 Hertz-frequentie afgevangen. Deze lage bromtoon is ook wel bekend als laag frequent geluid. De resultaten zorgden voor enthousiaste berichten in de Britse media. Iedereen blij. UK Power Networks als Britse netbeheerder en ook de buren van het naastgelegen hotel, dat zijn kamers voortaan weer met een gerust hart kan verhuren.”

Vormgeving

Jeroen: “Door het plaatmateriaal van de cassettes te voorzien van de juiste vormgeving en de achterliggende holtes in het paneel te koppelen, kun je daar heel goed de geluidgolven van 100 Hertz mee afvangen. De trillingen dringen door de kleine toegangstunneltjes het paneel in, waar ze gedempt worden door een reeks gekoppelde kamers die zijn afgestemd op de beoogde demping bij lage frequenties. Deze elementen reduceren de geluidsenergie in het paneel.”

In gesprek

Als gevolg van het contact met de krant schoven de mensen van Merford niet veel later bij Jaap Nijland, projectdirecteur namens TenneT, aan tafel. Jeroen: “Uit dat gesprek bleek dat de wens voor geluidsreductie voor het nieuwe transformatorstation in Wijk aan Zee iets breedbandiger is dan alleen de 100 Hertz-frequentie. Vanaf dat moment zijn we gaan meedenken met de ‘geluidshuizen’, geluidschermen en de absorptie-cassettes als uitkomst.

Extra reductie

Jeroen: “Tijdens de gesprekken gaf TenneT duidelijk aan dat zij de zorgen van de omwonenden ten aanzien van geluidshinder uiterst serieus nemen. Omdat er in deze sterk geïndustrialiseerde omgeving al sprake is van de nodige hinder, wil TenneT er alles aan doen om de eigen geluidsuitstoot – ook al blijft deze binnen de wettelijk vergunde normen – zoveel mogelijk te reduceren. Met onze panelen zorgen we voor een extra reductie van 12 dB voor de transformatoren. Ook wordt het geluid van de compensatiespoelen door vier wanden in sterke mate afgeschermd. Door de geluidsabsorberende panelen op de wanden worden geluidreflecties grotendeels geëlimineerd met specifieke aandacht voor de frequenties rond de 100 Hertz.”

Uitvoerig getest

Sinds 2010 werkt Merford als producent en kennisorganisatie samen met fabrikanten van transformatoren, zoals bijvoorbeeld Royal Smit uit Nijmegen, Hitachi en Siemens. “Samen met deze fabrikanten werken we aan de kwaliteit van hun producten op het gebied van geluidsreductie. Zo reizen we samen met die oplossingen de hele wereld over. Langs die weg hebben we een hoop ervaring met de wereld van de 100 Hertz, die we in de hoogspanningslabs van deze bedrijven uitvoerig hebben kunnen testen. Ook dat was voor TenneT natuurlijk een belangrijk aspect om met ons in zee te gaan. TenneT is een bedrijf dat in alle gevallen voor zekerheid gaat.”

Waar komt de 100 Hertz vandaan?

In het geluid van een transformator is 100 Hertz echt een karakteristieke piek in het geluid. Hoe zit dat? Ons Nederlandse elektriciteitsnet werkt met 50 Hertz wisselspanning, dat wil zeggen dat de spanning van de stroom 50 keer per seconde wisselt. Dat aantal wisselingen per seconde noemen we de netfrequentie. De geluidsproductie van transformatoren wordt veroorzaakt door magnetostrictie, het verschijnsel dat de kern van de transformator krimpt en uitzet met de grootte van het magnetisch veld. Dit brengt de hele machine licht in trilling.

”Door de geluidsabsorberende panelen worden geluidreflecties grotendeels geëlimineerd.”