Hollandse Kust in het kort

Dieper, dus hoger

De onderstellen (jackets) voor onze ‘stopcontacten op zee’ zijn qua ontwerp identiek, maar verschillen qua hoogte en gewicht. Zo is de jacket voor Hollandse Kust (noord), die op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee staat, 45 meter hoog en 2.100 ton zwaar. Het stopcontact voor Hollandse Kust (west Alpha) staat nog eens dertig kilometer verder uit de kust. Met zo’n 28 meter onder de golven is het water daar gemiddeld een meter of vijf dieper. Om die reden is het gele onderstel ruim 49 meter hoog en zo’n 150 ton zwaarder.

Vragen?

Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 06-38 69 69 45 (Roos Jurriens) van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.

Bezoek ook onze website www.netopzee.eu/hollandsekustnoord. Hier vindt u een overzicht van alle Net op zee-projecten. Op de website kunt u een reactieformulier invullen.

Direct mailen kan ook naar roos.jurriens@tennet.eu

Roos Jurriens nieuwe gastvrouw Informatiecentrum

Voor ons Informatiecentrum aan de Zeestraat 250 stellen we graag Roos Jurriens aan u voor als onze nieuwe gastvrouw. Aangezien Roos inmiddels al zo’n vijf maanden aan boord is, heeft u haar wellicht al gezien of gesproken. Voor wie nog geen kennis heeft gemaakt, stelt de geboren en getogen Beverwijkse zich graag even voor.

Welkom

“Als nieuwe gastvrouw ontvang ik bezoekers op het Informatiecentrum en daarnaast houd ik me ook bezig met andere taken binnen het team, zoals de organisatie van events. “Iedereen is hier van harte welkom. Of dat nu schoolklassen, bridgeclubs, buren of individuele geïnteresseerden zijn, we leggen graag uit waar we mee bezig zijn en natuurlijk ook waarom. Zo is het ook mogelijk een bezoek te plannen aan het infopunt bij het transformatorstation dat hiernaast wordt gebouwd.”

Mail Roos

Wilt u het hele project met een helicopterview van boven bekijken? Of wilt u via onze VR-bril zien hoe de groene stroom uiteindelijk bij u in het stopcontact terechtkomt? Kom dan (op afspraak) langs in ons Informatiecentrum aan de Zeestraat 250 tussen Wijk aan Zee en Beverwijk. Roos of een van de andere teamleden legt u graag uit wat hier gebeurt. Aanmelden kan via: roos.jurriens@tennet.eu.

Twee zeekabels veilig begraven in de zeebodem

Na de succesvolle intrek onder de duinen door, zijn de eerste twee (van vier) zeekabels door aannemer Jan de Nul in het strand en op zee begraven. Met behulp van de kabellegmachine Moonfish werden de eerste kilometers op een diepte van zo’n 6 meter in de zeebodem gelegd. Op 3 kilometer uit kust nam het onderzeese voertuig UTV1200 de klus over tot aan het ‘stopcontact op zee’. Op dit deel van het traject ligt de kabel minder diep; op zo’n 2,5 meter.

#Goede vraag

Waarom zijn er voor de twee windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) eigenlijk vier zeekabels nodig?

Vanaf elk transformatorplatform lopen twee 220 kV-kabels naar het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee. De inzet van twee kabels per windpark heeft te maken met de maximale capaciteit van de kabels. Zo krijgt elk ‘stopcontact op zee’ straks een capaciteit van 700 megawatt. Bij een eventuele storing aan één van de kabels kan een deel van de energie alsnog via de andere kabel worden getransporteerd.

Ice on the beach

Tijdens de werkzaamheden op het strand en voor de kust zijn mensen van ons team regelmatig te vinden op het strand van Heemskerk/ Wijk aan Zee. Met behulp van flyers, tekst en uitleg willen we de strandgasten graag laten weten wat we aan het doen zijn en natuurlijk ook: waarom. We vinden het erg leuk als u even komt buurten bij de rode infocontainer naast het werkterrein. Met onze flyer kunt u aansluitend, zo lang de voorraad strekt, gratis een lekker ijsje halen bij Beachclub Oost.

Blijf op de hoogte!

Wilt u actuele informatie ontvangen over onze werkzaamheden, volg ons dan via de TenneT Bouwapp. Deze app kunt u gratis downloaden in de Apple appstore of de Google Play store. Kies vervolgens het project Hollandse Kust noord & west.

U kunt ook onze website hollandsekustnoord of hollandsekustwestbeta bezoeken en u zich aanmelden voor onze nieuwsberichten. Zodra wij een nieuwsbericht publiceren ontvangt u automatisch een e-mail in uw inbox.

De zeekabels:

 • zijn door kabelfabrikant LS Cable & System in Donghae (Zuid-Korea) geproduceerd;
 • zijn in april 2022 bij de fabriek geladen en met het kabellegschip Isaac Newton van aannemer Jan de Nul naar Nederland gebracht;
 • hebben een diameter van 40 centimeter en wegen zo’n 80 kilo per meter;
 • voor Hollandse Kust (noord) hebben een lengte van 35 kilometer;
 • voor Hollandse Kust (west Alpha) zijn ruim 70 kilometer lang;
 • liggen aan boord van de Isaac Newton op een grote draaitafel of carrousel waarmee de kabel zich langzaam afwikkelt bij de installatie;
 • bestaan uit drie aluminium kernen met daaromheen verschillende lagen beschermingsmateriaal;
 • zijn voorzien van een kunststof buitenmantel die zorgt voor een waterdichte afsluiting als bescherming tegen het zoute zeewater;
 • zorgen straks dat de groene stroom met een spanning van 220.000 Volt (220 kilovolt of KV) veilig en efficiënt aan land komt.
 • krijgen een behoorlijke capaciteit mee vanwege de 700 megawatt (MW) aan windenergie die straks per platform geleverd wordt;
 • zijn zo ontworpen dat zij zeker 40 jaar lang meegaan.

Bellen met Rob Van Brempt

Uitvoerder/ projectingenieur namens aannemer Jan De Nul Group aan boord van het kabellegschip Isaac Newton

”Voordat ik aan boord van de Isaac Newton stapte, had ik vanachter mijn bureau in België al een jaar gewerkt aan de technische voorbereidingen voor het installeren van de vier zeekabels.”

Tijdens de uitvoering op zee zorgden Rob en zijn team dat alles volgens plan zou verlopen. “Daarnaast hebben we ook doorlopend gekeken naar hoe we dingen nog beter en efficiënter kunnen doen. Dat gebeurt standaard om van elk project zoveel mogelijk lessen mee te nemen naar de volgende klus.”

Die mix van bureauwerk en het werken aan boord van een schip biedt volgens Rob een prettige afwisseling. “Wat het leven op zee anders maakt, is dat je ook eet en slaapt op je werk. Zes weken lang werk je twaalf uur per dag. ’s Avonds even de stad in om met collega’s een hapje te gaan eten, zit er natuurlijk niet in. Maar gelukkig is het eten aan boord bijzonder goed en dat draagt zeker bij aan de prima teamgeest. Er wordt echt goed voor ons gezorgd. Na die zes weken ga je dan zes weken met verlof.”

“We beginnen iedere werkdag met een zogenoemde ‘toolbox meeting’ waarin we tot in detail vertellen wie wat gaat doen. Naast 7.200 ton kabel hadden we ook een schat aan kennis en ervaring aan boord. Samen hebben we ervoor gezorgd dat de twee zeekabels voor Hollandse Kust (noord) vanaf het strand van Heemskerk tot aan de stopcontacten op zee veilig in de zeebodem liggen. Van de twee kabels voor west Alpha worden de eerste acht kilometer begraven. De eerste kabelverbinding voor west Alpha kabelverbinding is dit najaar gereed en de tweede staat gepland voor de lente van 2023.”