Dag van de Bouw

Met bijna 700 belangstellende bezoekers kunnen de teams van TenneT en de aannemers Croonwolter&dros, NRG en JLC terugkijken op een mooie Dag van de Bouw. Al in de vroege ochtend kwamen jong, oud, techniekliefhebbers en omwonenden op zaterdag 18 juni naar de opengestelde werkterreinen. Daar lieten zij zich door de specialisten meenemen in het verhaal over de aansluiting van de windparken op zee.

Werkterrein strand Heemskerk

Nico, Joke en zoon Rob (Beverwijk):

Joke: “Het meest indrukwekkende vond ik vandaag de immense schaal van het transformatorstation. Dat was in het echt groter dan ik had verwacht.” Nico: “Wat hier op grote schaal ten behoeve van het klimaat en de energietransitie gebeurt, doen we thuis met de zonnepanelen op het dak. Zo moeten we het met elkaar – bedrijfsleven, bewoners en politiek – zien op te lossen.”

Werkterrein strand Heemskerk

Broers Jos Hooft (Zaandam) en Ton Hooft (Amersfoort)

Ton: “We hebben de Moonfish hier van het strand af de zee in zien rijden. Ik vind vooral de omvang van het hele project indrukwekkend. Zoiets vraagt echt om gigantische investeringen en kent verschillende technische uitdagingen.” Jos: “Het is een verhaal waarin verschillende disciplines bij elkaar komen: techniek, geopolitiek, klimaat en duurzaamheid. Een project waarmee een deel van de toekomst wordt voorbereid.”

Werkterrein strand Heemskerk

Agata en Maciek (Diemen-Noord):

Agata: “Alles dat gerelateerd is aan energie heeft onze belangstelling. Toen we over de Dag van de Bouw lazen wilden we eerst ergens in Diemen gaan kijken. Toen we er achter kwamen dat we ook hier terechtkonden op de werkterreinen voor de aansluiting van wind op zee, was voor ons de keuze snel gemaakt.” Maciek: “ Wij zijn op alle werkterreinen geweest om het complete verhaal op te halen. Vooral de enorme schaal is iets waar je vooraf niet bij stilstaat. We nemen vanuit deze Dag van de Bouw veel informatie mee naar huis en zijn blij dat we geweest zijn. Een geweldig initiatief en volgend jaar zijn we er weer bij.”

Werkterrein Velsertraverse

Rolf Pols (IJmuiden):

“Als oud-werknemer van ‘Hoogovens’ vond ik het bezoek aan het bouwterrein van het transformatorstation in Wijk aan Zee zeer indrukwekkend. Met name de immense schaal van het station. Het is goed dat er hard gewerkt wordt. Want dat er op het gebied van onze nationale elektriciteitsvoorziening een hoop moet gebeuren, is voor iedereen duidelijk.”

Rob Vreulink (Velsen):

“Ik kom hier regelmatig langs en vindt het interessant om eens te zien en te horen hoe een ondergrondse boring werkt. Ook zijn we net even wezen kijken bij de demonstratie van de dronetechnologie die ingezet wordt tijdens de werkzaamheden. Door tijdgebrek zit een bezoekje aan het strand er helaas niet in. Maar daar zijn ze in de komende weken nog bezig met de zeekabels en kun je altijd terecht. De kans om hier achter de hekken te kijken, wilden we niet laten schieten.”

Werkterrein transformatorstation Zeestraat

Nicolas (Alkmaar):

“Via tante Lisette uit Alkmaar hoorde ik dat we een kijkje konden nemen bij de aansluiting van de windparken op zee. Samen met mijn moeder ben ik naar Wijk aan Zee gekomen. De proefjes in het Informatiecentrum van TenneT vond ik erg leuk. Zo heb ik geleerd hoe je met citroenen zelf stroom kunt maken. Ook de techniek op het transformatstation hiernaast vind ik erg gaaf om van dichtbij te zien. En omdat het allemaal om groene stroom gaat, is het ook goed voor het klimaat.”