”Ons tweede huis staat hier op het strand”

Voor Carlijn Duursma (29) is het strandhuisje van haar ouders bij Noorderbad in Wijk aan Zee altijd een tweede huis geweest. “Mijn ouders hebben het huis sinds 2001. Vroeger gingen we tijdens het zomerseizoen vanaf het strand naar school en mijn ouders naar hun werk. In die maanden leefden we dus echt op het strand. Nog steeds ben ik er regelmatig te vinden.”

“Telkens als je er komt, voelt dat als een kleine vakantie. Met het grote voordeel dat je ook even snel naar huis kunt om de katten te verzorgen. Drie weken geleden heb ik hier dus lekker mijn vakantie gevierd. Dat was dit jaar toch even iets anders dan normaal. We lopen via een ander pad naar het huisje en ook zijn er buren van ons er dit jaar niet.”

Skippen

“Door de werkzaamheden konden niet alle huisjes dit jaar het strand op. Ook onze buren keren pas volgend jaar terug, in ruil voor een vergoeding. Dat is dus best even wennen, want met hen hebben we een super goede band. Ook mijn ouders hebben overwogen een jaartje te skippen, maar mijn zus en ik wilden dit jaar toch graag naar het strand.”

Tekst en uitleg

“Omdat ik geen zin heb in al die negatieve berichten, ben ik niet echt een nieuwsvolger of krantenlezer. Wat ze hier van plan waren en waarom hoorde ik pas toen één van de meiden uit het team van TenneT bij ons huisje aanklopte om ons te informeren. We kregen van haar een boekje met tekst en uitleg plus een lampje op zonne-energie. Dat was het eerste moment dat ik hoorde dat er dit jaar iets ging gebeuren op het strand.”

Halverwege

“Met die informatie weet je wel wat je kunt verwachten. Omdat ik weet wat er gaat gebeuren en waarom, stoor ik me ook niet aan de werkzaamheden.” Van andere strandhuiseigenaren hoorde Carlijn dat met name het intrillen van de damwandplaten voor de nodige geluidshinder heeft gezorgd. “Omdat ons huisje halverwege in de rij staat, heb ik daar niets van gehoord.”

Duizend parasolletjes

Voor de Beverwijkse zijn de werkzaamheden op het strand vooral zichtbaar. “Normaal zie je hier op een zomerse dagje wel duizend parasolletjes met allemaal verschillende kleuren. Dit jaar zie je naast de strandgasten ook grote machines in de vloedlijn en een hoop gele hesjes. Maar goed, volgend jaar zijn die ook weer weg.”

Volg de app

De TenneT BouwApp kende ze nog niet, maar via Google Play was deze app snel gedownload op haar Android toestel. Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust.

”Omdat ik weet wat hier gebeurt en waarom, stoor ik me niet aan de werkzaamheden op het strand.”