Hoe werkt de isolator?

Isoleren

De isolator doet wat zijn naam belooft: isoleren. Hij isoleert in een hoogspanningstracé de elektriciteit van de stroomvoerende kabel van de hoogspanningsmast waarin de kabel is opgehangen. Zonder isolatoren zou de elektriciteit door de mast in de grond verdwijnen. De stroomvoerende kabel heeft namelijk zelf geen isolerende mantel, zoals huis-tuin-en-keuken stroomdraden wel hebben.

Tweede functie

De isolator heeft nog een functie: hij draagt de kabel op de juiste hoogte, op de juiste afstand van naastliggende kabels en met de juiste trek tussen de masten. Het is dus essentieel dat dit onderdeel de juiste trekkracht heeft. Die wordt dan ook nauwkeurig berekend en getest. Extreme temperaturen, wind, neerslag – elk aspect wordt daarbij meegenomen. Breken is geen optie: de isolator moet jarenlang en gegarandeerd zijn werk doen.

De schotels

De isolator bestaat uit ‘schotels’ die aan elkaar gekoppeld worden. Zo kan het isolerend vermogen afgesteld worden op de omstandigheden. De schotels zijn van porselein of glas of kunststof; materiaal dat absoluut niet geleidt.

Vuil geleidt wel

Vuil is een belangrijke vijand van de isolator. Het vuil dat neerslaat op de isolator (en dan ook vocht vasthoudt) geleidt namelijk wel. Dat vraagt extra aandacht, zeker in kustgebieden, waar zoutkristallen zich aan de isolator hechten. Om stroomoverslag te voorkomen moet een voldoende lange isolator worden gebruikt.

380 of 110 kV?

Bij de masten van deze nieuwe 380 kV-verbinding is geen verschil tussen de isolatoren voor de 380 kV-geleiders en die van de 110 kV. De isolatoren zijn in dit geval identiek, alleen de spanning op de geleiders is veel lager. Vergelijk het met een vierbaans snelweg waar tijdelijk twee rijbanen zijn gereserveerd voor lokaal verkeer. De rijbaan is gelijk, alleen rijden er nu trekkers (110 kV) overheen in plaats van snelwegverkeer (380 kV).