Met knappe koppen loopt alles op rolletjes

Tussen Aduard en Brillerij is wat aan de hand. Als je goed kijkt zie je een wirwar aan hoogspanningslijnen. De huidige 220 kV-, de 110 kV- en de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding staan vlak bij elkaar. Maar hoe bouw je de nieuwe hoogspanningsverbinding veilig, zonder de huidige uit te schakelen? Het licht moet immers wel blijven branden. Door gefaseerd te bouwen. Een technisch hoogstandje waar knappe koppen als projectleider Lammert Oldenburger samen met technisch manager Johan Brouwer van BAM en uitvoeder Frank Brinkman van SPIE aan werken.

Gefaseerd bouwen

Lammert Oldenburger werkt bij TenneT en heeft de rol als projectleider. En is ook de mede bedenker van het gefaseerd bouwen. “In eerste instantie was ik helemaal niet blij met het feit dat het nieuwe hoogspanningstracé op dezelfde plek als de huidige twee verbindingen kwam. Maar het kon niet anders. Na intensief overleg met vakgenoten hebben we een nog niet eerder uitgevoerde oplossing bedacht. De bouw van dit deel doen we gefaseerd. Een wintrackmast bestaat uit twee pylonen (palen red.), waarvan we er nu één geplaatst hebben. In deze ‘halve masten’ hebben we de nieuwe geleiders gehangen en deze worden nu gebruikt voor één circuit van de bestaande 110 kV-verbinding. Het andere deel (circuit) van de bestaande hoogspanningsverbinding hebben we via een tijdelijke verbinding omgeleid. Hiermee zijn de mensen in de omgeving altijd verzekerd van elektriciteit. De oude 110 kV-lijn is nu niet meer nodig en wordt weggehaald om plaats te maken voor de andere helft van de masten. Voor mij staan veilig bouwen en het garanderen van de leveringszekerheid voorop. Met deze oplossing gebeurt dat zeker. We kijken nu ook nog of we het werk kunnen versnellen. Zo kunnen wij weer door met andere projecten en hebben de bewoners van dit gebied sneller hun grond terug. Een win-winsituatie dus.”

Afstand houden

Johan Brouwer is technisch manager bij BAM Infra en daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk. Zoals het beton- en wegenwerk, de coördinatie en de veiligheid etc. “Ik krijg zo af en toe de vraag waarom er tussen Aduard en Brillerij maar één pyloon per mast staat, in plaats van twee. Dan heb ik wel te maken met de oplettende omwonende hoor. Maar zoals Lammert al zei, bouwen we in dit deel op een aangepaste manier. En nu is het tijd voor deel twee, het aanbrengen van de tweede betonpoer. De uitdaging zit hem in het feit dat we niet veel ruimte hebben om te werken. De elektriciteitsvoorziening moet doorgaan, dus moeten wij voldoende afstand houden. Dat is bijvoorbeeld heel lastig met het aanbrengen van funderingspalen in de grond. Normaal boren we voor het fundament 20 meter lange stalen palen de grond in. Maar dat is hier te gevaarlijk. Als een paal omvalt en op de elektriciteitslijnen valt, dan hebben we een groot probleem. Dus boren we nu de helft van de paal en lassen het tweede deel er daarna aan vast. Afstand houden om veilig te kunnen werken is de grootste uitdaging.”

Op rolletjes

Frank Brinkman werkt als uitvoerder vanuit SPIE mee aan de aanleg van de hoogspanningsverbinding. “Ik zit al 34 jaar in het vak. Dat zegt genoeg over hoe leuk ik het werk vind. Vooral wanneer alles op rolletjes loopt. En dat is hier wel het geval. De samenwerking met aannemers BAM Infra en Switch (Strukton/Mobilis), TenneT en de omwonenden gaat goed. Dan sta je al één nul voor. De opdracht is hier wel iets anders dan standaard. We hebben een deel van de hoogspanningslijnen van de 110 kV verplaatst naar de helft van de nieuwe wintrackmast. Die lijnen zijn daar natuurlijk niet voor gemaakt. Maar het is tijdelijk, dus is het geen probleem. Voorafgaand is er goed nagedacht over de oplossing, en dan is het voor mij eigenlijk gewoon uitvoering van standaard werk. Na zo veel jaren ervaring draai ik nergens mijn hand meer voor om. Wat mij de afgelopen tijd wel bezighield was de levering van materialen uit Zwitserland. Hier komen onderdelen, zoals isolatoren en armaturen, vandaan. Maar ik zie geen beren op de weg hoor, we hebben alles op tijd in huis om verder te kunnen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het werk hier prima verloopt. En dat zeg ik niet bij ieder project hoor!”

“De uitdaging zit hem in het feit dat we niet veel ruimte hebben om te werken.”