TenneT in het kort

Download de TenneT BouwApp

Blijf op de hoogte en volg de bouw van het project Eemshaven-Vierverlaten 380 kV via de TenneT BouwApp! Download deze gratis via de Apple Store of Google Play Store. Of Of kijk op onze website en meld je aan voor de online nieuwsbrief.

Kijk eens op Facebook

Ga naar de Facebookpagina en klik op ‘Vind ik leuk’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, stel een vraag of stuur een reactie.

Bekijk hier de toekomstige situatie bij u in de buurt!

Vlecht- en betonmannen Switch klaar met poeren

Bouwcombinatie Switch is verantwoordelijk voor de civiele werkzaamheden tussen Bedum en Eemshaven. Begin maart hebben ze de laatste betonpoeren gestort. Een wintrackmast bestaat uit twee palen met ieder een funderingspoer bestaande uit wapening en beton. In een funderingspoer van 13 meter doorsnede zit wel 52 ton aan wapening, 8 ton aan hulp-en loopwapening en 25 vrachtwagens beton. In totaal heeft de bouwcombinatie 136 funderingspoeren gebouwd van de in totaal 242. Bam Infra is nu met de laatste acht funderingspoeren bezig bij omgeving Aduard.

Aannemers herstellen de bodem

Misschien heeft u het al gezien. Bij sommige mastlocaties zijn de bouwwegen al opgeruimd en is de bodem hersteld. Op alle 121 bouwlocaties brengen we de grond weer terug in oorspronkelijk staat. TenneT ziet hierop toe en onze aannemers voeren dit uit. Dit noemen we cultuurtechnisch herstel. Bij het begin van de bouw zijn hierover duidelijke afspraken gemaakt met grondeigenaren en/of perceelgebruikers.

Project in beeld bij OOG TV

Wist u dat OOG TV uit de stad Groningen samen met ons een reeks uitzendingen maakt over hoogspanning in de provincie, ‘Stroomlijnen in Groningen’. Nieuws en achtergronden over hoogspanning en de verschillende projecten in de provincie Groningen. De uitzendingen zijn terug te kijken via OOG TV op Youtube; playlist ‘stroomlijnen in Groningen’ .

#goede vraag

Waarom hangt er een Y-vormige draad tussen wintrackmasten zonder geleiders?

Het is u misschien al opgevallen: tussen twee wintrackmasten waarbij de geleiders nog niet zijn opgehangen, loopt een Y-vormige draad die de twee masten met elkaar verbindt (zie foto). Dit heet een Vortexdraad. Deze is tijdelijk en voorkomt dat de masten trillen. Zodra de geleiders (hoogspanningslijnen) in de masten hangen wordt de Vortexdraad weer verwijderd.

Meer netuitbreidingen in het Noorden

We zijn niet alleen druk met de aanleg van de 380 kV-verbinding en het hoogspanningsstation Vierverlaten. Onlangs hebben we de ontwerp investeringsplannen voor de komende 10 jaar gepubliceerd. Naast uitbreidingen in het Net op zee – ook in Noord-Nederland – en andere belangrijke aansluitingen, verwachten we verschillende knelpunten in het hoogspanningsnet op te moeten lossen. In Groningen hebben we plannen voor nieuwe en uitbreiding van bestaande hoogspanningsstations. Dat gebeurt bij Vierverlaten (Hoogkerk), ten noorden van Meerstad, in Eemshaven, Meeden en op het bedrijvenpark Zuid-Groningen bij Ter Apelkanaal. Ook zijn hier nieuwe (kabel)verbindingen nodig. Voor het nieuw te bouwen hoogspanningsstation op het bedrijventerrein bij Ter Apelkanaal heeft de gemeente Westerwolde de bestemmingsplanwijziging vastgesteld en werken we met Enexis Netbeheer aan het verdere ontwerp. Bedrijven en omwonenden konden mee denken over de landschappelijke inpassing.

Onderzoek aansluiten windenergiegebieden op zee in Eemshaven

Eind 2021 heeft de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de Tweede Kamer geïnformeerd dat de procedure van het project Net op Zee Ten noorden van de Waddeneilanden (TNW) is opgenomen in het Programma Aansluiting Wind op Zee – Eemshaven (PAWOZ-Eemshaven). In PAWOZ-Eemshaven worden door EZK-routeopties onderzocht hoe het windenergiegebied TNW (0,7 GW) en het recent aangewezen windenergiegebied Doordewind (4GW, verder op de Noordzee gelegen) aan te sluiten in Eemshaven. Ook wordt gekeken of er na 2031 nog ruimte is voor eventuele extra elektriciteitskabels en/of een leiding om op zee geproduceerde waterstof naar Eemshaven te transporteren. Dit gebeurt in afstemming met betrokkenen uit natuur, milieu- en landbouworganisaties, het bedrijfsleven, en andere overheden. Uiteraard krijgen ook omwonenden de gelegenheid om hun ideeën en wensen te delen. Binnenkort publiceert EZK het Participatieplan.

Meiden uit Appingedam op bezoek

7 april 2022 was het landelijke Girls' Day. Negentien meiden uit groep acht van OBS De Vuurvlinder uit Appingedam kwamen bij ons op bezoek in het informatiecentrum in Eemshaven. Na een landelijke online kick-off gingen ze zelf aan de slag! Stroom opwekken met citroenen en de hoogste toren bouwen met spaghetti en marshmallows. Dat vereiste constructief inzicht! Het was een geslaagde dag vol enthousiasme en verwondering. Daarnaast konden ze met echte stoere powervrouwen van TenneT en Strukton Civiel in gesprek. Door het hele land ontdekten 6500 meiden de wereld van techniek, beta en IT. Voor meiden ligt de keuze voor een carriere in de techniek nog steeds niet voor de hand: nog maar 14 procent van de technische professionals is vrouw. Als hoofdsponsor van deze dag hoopt TenneT daar verandering in te brengen. Want meiden zijn onmisbaar voor de energietoekomst! Ook zin een techniekdag met leerlingen in de buurt van ons project, de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding? Laat het ons weten!

Transformatoren hebben een huis gekregen

Op station Vierverlaten hebben de transformatoren de zogenaamde SAT-test overleefd. Dit is een Site Acceptance Test. Dit betekent dat ze op locatie zijn goedgekeurd om in gebruik te nemen. Inmiddels zijn de vijf 380 kV-transformatoren die afgelopen zomer zijn geplaatst ook voorzien van behuizing met isolatie, ventilatie en aarding. Ook staat het Centraal Dienstengebouw op punt van oplevering met daarin (telecom)apparatuur, keuken, wc-meubels en heel veel techniek.

Al ruim 60 masten voorzien van geleiders

Ongeveer 200 mastpalen, ook wel pylonen genoemd, zijn inmiddels geplaatst. Dit zijn 100 mastlocaties van de in totaal 121. Aannemer Spie heeft tussen Vierverlaten en Wetsinge (mastlocaties 1-37) en tussen Eemshaven en Zijldijk (mastlocaties 102-121) de geleiders in de masten gehangen. Ze werken nu bij de mastlocaties richting ‘t Zandt (mastlocaties 95-102).

Bellen met Marieke Dupon

Publieksvoorlichter Eemshaven-Vierverlaten 380 kV

Ondanks corona is de bouw voorspoedig verlopen. We liggen zelfs een beetje voor op schema. We hopen deze voorsprong te kunnen behouden, ondanks de onzekere tijden die zijn aangebroken in Europa.

Maar we blijven optimistisch. Het heien en daarmee ook het heigeluid is achter de rug, de laatste funderingspalen bij Aduard zijn geboord en ondanks de storm is een deel van de hoogspanningslijnen omgezet en in gebruik genomen tussen Vierverlaten en Brillerij.

De eerste 110 kV-masten worden binnenkort afgebroken en ook de aanbesteding voor de sloop van de 220 kV-masten is in gang gezet. En we mogen weer mensen ontmoeten, kortom tijd voor een klein feestje.

Noteer de datum alvast in de agenda. Eindelijk na twee jaar kunnen we weer meedoen met de Dag van de Bouw! Op 18 juni 2022 openen TenneT en aannemers de deuren voor omwonenden en iedereen die geinteresseerd is. We zijn al druk bezig met de organisatie. Net als vorig jaar bij burendag is iedereen welkom. Deze keer ergens bij of tussen Vierverlaten en Brillerij.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg de bouw via de TenneT BouwApp. Heeft u vragen of opmerkingen bel ons dan op het speciale telefoonnummer 0800-3555000.