”De koe gaat altijd voor”

Buiten is het met drie graden en een snijdende wind erg koud. Maar in de keuken van de familie Buist, maakt de vloerverwarming het behaaglijk warm. Vanuit het keukenraam kijk je zo op de nieuwe hoogspanningsmasten van de verbinding naar Eemshaven. Vader Anne, zoon Anne Jakob, en zijn vrouw Berdien runnen het melkveebedrijf op 85 hectare grond, waarvan ze 30 hectare pachten. De vier oude masten, die er in de jaren ’50 gebouwd zijn, verdwijnen straks. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Alleen de vier nieuwe wintrackmasten verraden dat er hier wat gebeurd is.

Mooi werk

Het boerenbedrijf is steeds overgegaan van vader op zoon. Net als nu. Vader Anne werkt nog een aantal jaren mee, terwijl zoon Anne Jakob steeds meer van het werk overneemt. Wel heeft iedereen zijn eigen werk. Anne: “Mijn zoon is misschien wel veel meer een ‘koeien man’ dan ik. Ik vond het werk op het land ook leuk.” Anne Jakob lacht. “Ik ben inderdaad het liefst tussen mijn koeien. Afgelopen week stond ik een middag in de Hoeve Zuidwending, onze winkel. Dat doe ik dan wel, maar na zo’n middag ben ik er ook klaar mee.” De hoeve is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van Berdien: “Ik vind het heel leuk om een product te maken van onze eigen melk. Kaas maken leek mij wel wat. En als je kaas verkoopt, kun je ook andere zuivel verkopen. Dus dat doen we nu ook, en zo komt er steeds wat bij. De winkel loopt goed, het is razend druk.”

Keukenafspraken

De oude hoogspanningsverbinding moest plaatsmaken voor de nieuwe 380 kV-verbinding. Vader Anne herinnert zich de eerste gesprekken met TenneT nog. “Dat was jaren geleden, in 2018 zou alles klaar zijn. Ik dacht toen al, wanneer de schep in de grond gaat, geloof ik het pas.” Aldert Elema, cultuurtechnisch toezichthouder van TenneT, schoof in 2019 bij de familie aan tafel. “Toen duidelijk werd wat de planning was, hebben we hier de verdere afspraken gemaakt. Het gaat erom dat de grondeigenaar de werkzaamheden op zijn bedrijf onbelemmerd kan uitvoeren. En dat is gelukt.”

Samenwerken

Anne Jakob denkt terug aan het moment waarop de kunstmestspuiter onderweg was om zijn land te bemesten. “Eén telefoontje naar de aannemer dat deze van het land af moest, was voldoende. In de ideale situatie informeer je elkaar iets eerder. Maar niet alles op een boerenbedrijf is exact te plannen.” De koeien worden twee keer per dag gemolken. Dat betekent ook, dat ze twee keer per dag naar de stal moeten lopen. “En de koe gaat altijd voor”, lacht Anne Jakob. “De aannemer regelde het dan zo, dat de koe ongestoord door kon lopen. Een medewerker van de aannemer haalde dan het touwtje van het hek en liet de koe erdoor.”

Snel reageren

Volgens vader Anne is het de kunst om zo veel mogelijk rekening met elkaar te houden. “Wij zitten natuurlijk niet te wachten op die werkzaamheden. Daar staat gelukkig wel een goede vergoeding tegenover.” Echte problemen zijn er niet geweest. “Je moet gewoon meteen aan de bel trekken als er wat is”, vult Anne Jakob aan. “Ik ben best een zeur, maar als er wat was dan werd het direct opgelost.” Dus ook toen bleek dat een gat, gegraven voor het doen van archeologisch onderzoek, gevuld was met water. Aldert: “De grond is hier echt anders dan verderop. Toen we begonnen met het werk, heb ik me daar wel eens zorgen om gemaakt.” Toen de A7 aangelegd werd, is er een kraan in de grond weggezakt. Die ligt er nog steeds”, zegt Anne. “Hoe dichter je bij het Leekstermeer komt, hoe natter de grond.” “Daar moet je rekening mee houden als je gaat bouwen. Het is heel anders dan de zandgrond in de buurt van Eemshaven”, volgens Aldert. En het gat dat gemaakt was voor het archeologisch onderzoek, kun je niet vullen met zand. Aldert: “Dat blijft dan een natte plek. Dus heb ik op een zaterdagochtend, samen met bouwleider Zoltin van TenneT, gezorgd dat het water afgevoerd werd. Tijdens de paasdagen heeft de grond toen kunnen drogen. Hiermee voorkomen we dat er later problemen ontstaan.”

De werkzaamheden zijn inmiddels achter de rug: de masten staan, de bouwweg is opgeruimd en het gras is ingezaaid. Is het dan klaar? Anne: “We hopen natuurlijk dat de grond nu goed herstelt. Maar daar kun je nu nog niets over zeggen. Je kunt jaren later nog problemen krijgen, bijvoorbeeld met natte plekken op je land.” Als dat gebeurt, dan kan de familie altijd bij TenneT terecht.