Langs de lijn

”Relaxen in veranderend landschap”

Picknicken langs de fietsroute tussen Sauwerd en Aduarderdiep

We zijn al een heel eind met de aanleg van de hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten. Zo is op het trajectdeel Vierverlaten-Boterdiep (bij Bedum) aannemer BAM Infra voorlopig klaar met hei- en betonwerk en inmiddels begonnen met het opruimen van eerste werkwegen en werk- terreinen. Een goed moment om even stil te staan bij de ingrijpende bouw.

Overhandiging

TenneT en BAM Infra doen dat met het schenken van drie ‘rustpunten’, oftewel picknickbanken, in het nationaal landschap Middag Humsterland. Op vrijdag 25 juni is het dan eindelijk zo ver. Bewoner Fokko Leutscher en oud inwoonster Hillechiena Titia Iwema nemen een rustpunt, in de vorm van een 3D-geprinte picknickbank, bij het Aduarderdiep symbolisch in ontvangst van projectdirecteur Klaas bakker (TenneT) en Johan Brouwer, technisch manager (BAM Infra).

Drie bankjes

Voor Hillechiena Iwema is de plek waar het bankje komt te staan bekend terrein. Ze groeide op in deze omgeving. De boerderij waarin Hillechina woonde brandde in 1949 af, het gezin verhuisde naar een houten noodwoning en in 1963 vertrokken ze naar Garnwerd. Later trouwde Hillechina met Tjarko Wibbens, een boer uit Stitswerd. "Ik heb aan het Aduarderdiep een prachtige jeugd gehad, waarin ook de veerboot binnen ons gezin een belangrijke rol speelde. Vanuit Stitswerd zijn Tjarko en ik verschillende keren met vrienden over dit fietspad gekomen en dan zei hij 'wat zou het mooi zijn als hier een bankje zou staan zodat je samen kunt uitkijken en genieten van de omgeving hier.' Die wens gaat nu in vervulling. De twee andere bankjes staan bij Wetsingersluis, aan het Reitdiep (naast het Pieterpad) en bij Sauwerd (gemeente Het Hogeland).

Uitkijkpunten

Vanaf het bankje bij het Aduarderdiep heb je nu nog zicht op de werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding en drie hoogspanningsverbindingen die in gebruik zijn. Van deze drie blijft de 110 kV-kabelverbinding naar Grijpskerk in gebruik, maar de huidige 220 kV-hoogspanningsverbinding naar Eemshaven en het gedeelte tussen Brillerij en Vierverlaten (110 kV) verdwijnen. Deze hoogspanningsverbindingen worden gecombineerd opgehangen met de 380 kV-hoogspanningslijnen in de nieuwe wintrackmasten. Mede-initiatiefnemer voor de uitkijkpunten is Fokko Leutscher van de werkgroep Regio Marketing Middag Humsterland: "Dit meanderend kwelderlandschap tussen ‘Wad en Stad’ bergt een schat aan cultuurhistorie; met je e-bike kun je veel kilometers afleggen, maar ze gaan soms ook erg snel. De banken zijn daarom een welkome permanente toevoeging aan de recreatieve fietsroutes en een fijn rustpunt in dit afwisselende mooie Groninger landschap." Bij het Aduarderdiep en Reitdiep zijn de rustpunten ook voorzien van informatieborden over het bouwproject. Zodra de nieuwe hoogspanningsverbinding in gebruik is, worden deze vervangen door permanente informatie over de geschiedenis van deze plek. In het gebied tussen Bedum en Eemshaven zijn we inmiddels ook in gesprek met leden van het omgevingspanel over een samenwerking in een wandelgebied daar.